În pofida războiului neprovocat pe care l-a început în Ucraina și a unei serii de embargouri pe importurile de materii prime (cărbune, parțial petrol și gaze naturale), Rusia continuă să câștige miliarde. Din exporturile de materii prime – ale căror prețuri au explodat pe piața internațională. Ce pierde prin reducerea volumului, Rusia compensează prin prețurile care cresc, în primul rând la petrol și gaze naturale.
Cu toate acestea, la sfârșitul lunii iunie, Rusia ar putea ajunge din nou în situația de a fi declarată în incapacitate de plată sau falimentară. Ar fi pentru prima dată de la Revoluția bolșevică, remarcă agenția Reuters.
Dacă diversele interdicții pe importurile din Rusia nu au efectul scontat, pe termen scurt, sancțiunile financiare – legate de izolarea Rusiei în cadrul sistemului interbancar internațional – se dovedesc eficiente.
În acest moment, problemele sunt generate de eșecul Moscovei de a transfera o plată a dobânzilor datorate creditorilor străini, care a atras cu sine obligația de a plăti acum pentru asigurarea datoriilor.
Vineri, Uniunea Europeană a extins însă sancțiunile financiare împotriva Rusiei, inclusiv asupra unei firme autohtone de procesare a plăților pe care Moscova spera să o folosească pentru deservirea euro-obligațiunilor sale.
Națiunile care nu-și plătesc datoriile sau cer renegocierea acestora sunt, de obicei, falimentare sau nu sunt dispuse să plătească. Rusia are însă sute de miliarde de dolari și câștigă mai multe miliarde săptămânal din vânzările de petrol și gaze.
În aceste condiții, datoria scadentă nu este – financiar vorbind – o problemă: Moscova are în circulație obligațiuni în valoarea de aproximativ 40 de miliarde de dolari și ar trebui să achite, până la sfârșitul anului, în jur de 2 miliarde de dolari.
Moscova vrea să plătească, pentru că nu are nici un interes să fie pusă la un loc cu statele sărace și guvernate haotic, care regulat nu-și achită datoriilor externe sau cer restructurarea acestora.
Numai că o serie de sancțiuni impuse în aceste 100 de zile de război în Ucraina, de Statele Unite și Uniunea Europeană au decuplat Rusia de la sistemul global de plăți.
A expirat și o derogare pe care o primiseră americanii, posesori de obligațiuni suverane rusești, de a încasa banii datorați de Rusia.
Rusia ajunge în incapacitate de plăți nu pentru că nu are banii să-și achite datoriile, dar pentru că plățile nu pot ajunge în conturile de bancă ale deținătorilor de obligațiuni.
Până acum, Rusia a promovat plata creditorilor în ruble sau valute, altele decât dolarul, ocolind infrastructura de plăți occidentală.
Pentru achitarea datoriilor către deținătorii de obligațiuni, ministrul de Finanțe, Anton Siluanov a sugerat o schemă similară cu cea impusă de Rusia „țărilor neprietenoase” care importă gaz: și anume, deținătorii de obligațiuni își deschid un cont la o bancă rusească (sau filială din străinătate), în care li se varsă plățile în ruble sau alte valute, mai puțin dolari americani.
Este reversul schemei impuse de Moscova pentru „plata gazului în ruble”.
Propunerea nu ar feri însă Rusia de incapacitatea de plăți, pentru că sancțiunile îi opresc pe investitorii americani să participe într-o astfel de schemă.
Situația a fost complicată de cele mai recente sancțiuni impuse vineri de Uniunea Europeană care ating și instituția financiară rusă numită „Depozitarul Național pentru Reglementări”, instituție creată tocmai pentru a permite Moscovei să proceseze plățile pentru obligațiuni.
Rusia ar putea fi declarată în incapacitate de plată la la sfârșitul lunii iunie, precizează analiza Reuters.
Pe 27 mai, Rusia urma să plătească peste 71 de milioane de dolari și 26 de milioane de euro dobânzi pe obligațiuni.
Moscova a anunțat atunci că a transferat sumele respective acestei noi instituții „Depozitarul Național pentru Reglementări”. Din cauza sancțiunilor financiare acumulate între timp, se pare că banii nu au putut fi transferați mai departe. Pentru a preveni incapacitatea de plăți, sumele datorate deținătorilor de obligațiuni trebuie să ajungă în conturile acestora în cel mult 30 de zile de la scadență.
Rusia este deja blocată pe piețele financiare internaționale, deși în acest moment nu are nevoie să se împrumute. Intrarea în incapacitate de plată este însă o pierdere serioasă de reputație, care pe piețele financiare are și repercusiuni practice de lungă durată.
Moscova ar putea fi confruntată cu un val de procese și cereri din partea deținătorilor de obligațiuni să fie despăgubiți prin sechestrarea bunurilor Rusiei din străinătate.
Într-un viitor îndepărtat, s-ar putea ca relațiile dintre Occident și Rusia să se normalizeze. Dar pentru a reveni în sistemul financiar global, Rusia se va confrunta cu un proces lung și costisitor de restructurare a datoriilor.
Și, în sfârșit, pentru o țară care a fost decretată în incapacitate de plată, costurile împrumurilor rămân foarte ridicate mulți ani după aceea – pentru că aici intervin reputația și încrederea creditorilor în seriozitatea țării respective de a respecta regulile lumii financiare.