Linkuri accesibilitate

Rusia deschide un nou dosar penal pe numele politicianului de opoziție Ilia Iașin


Ilia Iașin în fața completului de judecată din districtul Tverskoi, Moscova, 29 ianuarie 2021

Autoritățile ruse au deschis un nou dosar penal împotriva politicianului rus de opoziție Ilia Iașin acuzat că ar fi răspândit informații false despre armata rusă, a declarat avocatul acestuia la 12 iulie, Vadim Prohorov. Acesta a scris pe pagina personală de pe Facebook că a primit un telefon de la un anchetator care l-a anunțat că locuința lui Iașin a fost percheziționată.

Iașin a fost acuzat în baza noii legi care consideră infracțiune răspândirea de informații false despre armată, a spus Prohorov. El riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare. Un alt avocat, Mihail Biriukov, susține, conform organizației de monitorizare OVD-Info, că acest caz a fost lansat din cauza unei emisiuni difuzate de Iașin pe Youtube la 7 aprilie, în care acesta a vorbit despre uciderea civililor din Bucea, în apropiere de Kiev, pe Iașin acuzând soldații ruși că ar fi cei care au comis masacrul.

Iașin ispășește în prezent o condamnare de 15 zile de închisoare primită în iunie pentru nesupunere față de poliție, acuzație pe care el și susținătorii săi au negat-o. El urma să fie eliberat pe 13 iulie. Iașin, în vârstă de 39 de ani, este un critic deschis al Kremlinului și unul dintre puținii politicieni proeminenți din opoziție care se mai află în Rusia după un val de represiune împotriva susținătorilor lui Alexei Navalnîi și a persoanelor care s-au pronunțat împotriva invaziei rusești în Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG