Linkuri accesibilitate

Rusia expulzează un diplomat japonez acuzat de spionaj


Sediul central FSB
Sediul central FSB

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat la 26 septembrie că a reținut și a ordonat expulzarea unui diplomat japonez în orașul Vladivostok, în estul țării. Diplomatul a fost expulzat sub suspiciunea de spionaj, pentru că ar fi încercat să obțină informații „restricționate”.

FSB a precizat că diplomatul a fost prins primind informațiile, referitoare la efectele economice ale sancțiunilor occidentale și la cooperarea cu o țară din Asia-Pacific căreia nu i s-a dat numele în comunicatul oficial, în schimbul unei „recompense monetare”.

Oficialii ruși spun că este vorba despre consulul Motoki Tatsunori, care are biroul la Vladivostok. Ministerul de Externe spune că Tatsunori a fost declarat persona non grata și i s-a dat 48 de ore pentru a părăsi Rusia. Nu există deocamdată nicio confirmare din partea oficialilor de la Tokyo cu privire la acest incident.

Acuzația și expulzarea au loc în condițiile în care premierul japonez Fumio Kishida s-a alăturat până acum sancțiunilor internaționale, inclusiv înghețarea activelor Rusiei, din cauza invaziei neprovocate a acesteia în Ucraina, care a început la sfârșitul lunii februarie.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG