Linkuri accesibilitate

Rusia forțează referendumuri false în Ucraina


Militari ai auto-proclamatei Republici Populare Luhansk (LPR) stau la rând ca să voteze la referendumul ilegal privind anexarea regiunii de către Rusia la o unitate militară din Luhansk, 23 septembrie 2022.
Militari ai auto-proclamatei Republici Populare Luhansk (LPR) stau la rând ca să voteze la referendumul ilegal privind anexarea regiunii de către Rusia la o unitate militară din Luhansk, 23 septembrie 2022.

Autoritățile instalate de ruși în patru regiuni ucrainene parțial controlate de Moscova organizează așa-zise referendumuri privind intrarea în Federația Rusă - numite de unii false din cauză că sunt ilegale, potrivit legislației internaționale - pe care Kremlinul intenționează să le folosească pentru a anexa acele teritorii, pe fundalul pierderilor recente suferite de armata rusă în războiul din Ucraina.

Oficialitățile pro-ruse din regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie au pornit votul care contravine Cartei ONU pe 23 septembrie, în mijlocul celui mai grav conflict militar din Europa de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial încoace.

Serhi Haidar, guvernatorul regional al Ucrainei în Luhansk, a spus într-o postare pe Telegram că autoritățile ruse au interzis localnicilor să plece pentru mai multe zile pentru a se asigura că votează, în timp ce grupuri înarmate percheziționează casele și îi obligă pe oameni să iasă afară ca să voteze.

„Avem informații de la oameni că niște așa-numite ‘comisii de votare’ care se prezintă la domiciliile localnicilor ca să culeagă voturi sunt însoțite de persoane înarmate, și dacă nu deschid ușa amenință să intre cu forța”, spune Haidar, adăugând că toți cei care votează „nu” sunt trecuți într-un registru de către așa-zisa comisie electorală.

Referendumurile false au fost condamnate de către autoritățile de la Kiev, liderii occidentali și Națiunile Unite drept un pretext ilegitim și regizat pentru anexarea ilegală.

Nu există observatori independenți ai a acestui vot înscenat și mare parte din populația locală de dinainte de declanșarea războiului a plecat în refugiu.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG