Linkuri accesibilitate

Rusia: fost director al organizației „Rusia deschisă” reținut


Andrei Pivovarov, coordonatorul mișcării „Rusia deschisă” (foto arhivă)
Andrei Pivovarov, coordonatorul mișcării „Rusia deschisă” (foto arhivă)

Un fost director al organizaţiei Rusia Deschisă (Open Russia), un grup de opoziţie care are legături cu fostul oligarh exilat şi critic al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, a fost arestat după ce a coborât dintr-un avion la Sankt Petersburg.

OVD-Info, un grup care monitorizează acţiunile poliţiei ruse împotriva reprezentanţilor opoziţiei, a declarat că Andrei Pivovarov a fost transferat la Comitetul de anchetă.


Organizaţia „Rusia Deschisă” a anunţat încă de joi că a decis să pună capăt operaţiunilor sale din Rusia pentru a-şi proteja membrii de riscul de a ajunge la închisoare. utorităţile ruse au declarat indezirabilă această organizaţie cu sediul la Londra în 2017, interzicându-i practic acesteia să-și desfăşoare activitatea.
Simpatizanții organizaţiei din Rusia şi-au continuat activitatea sub acelaşi nume, dar ca persoană juridică separată, încercând astfel să se protejeze de urmăriri penale.

Tot luni, publicația rusească NEWSru a anunțat că își încetează activitatea din cauza „situației politice” actuale din Rusia, care îi împiedică funcționarea pe plan economic, întrucât firmele ce ar trebui să plătească reclame evită sursele independente de informație. NEWSru, care a funcționat în ultimii ani ca „agregator” de știri din alte surse, a spus într-o declarație la 31 mai că ultima picătură a fost obligația de a-i categorisi drept „extremiști” pe cei considerați astfel de stat, ca și „agenți străini”, în cazul organizațiilor sau presei finanțate din afară. „Ne oprim munca din motive economice, dar ele sunt provocate de situația politică din țară”, a spus redacția cu sediul la Moscova, într-o postare pe site.

NEWSru și-a început activitatea în 2000, anul când și-a început primul mandat la Kremlin președintele Vladimir Putin. Compania spune că lucrurile au început să meargă tot mai prost în urmă cu șapte ani, când atât politica externă a Rusiei, cât și structura economiei ruse s-au schimbat radical.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG