Linkuri accesibilitate

La inițiativa Rusiei se pregătește o nouă rundă de negocieri privind conflictul separatist din estul Ucrainei


Ultimul summit al formatului „Normandia” în persoană: cancelara germană Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron și președintele Rusiei, Vladimit Putin, Paris, 10 decembrie 2019.
Ultimul summit al formatului „Normandia” în persoană: cancelara germană Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron și președintele Rusiei, Vladimit Putin, Paris, 10 decembrie 2019.

Miniştrii de externe rus, francez şi german ar putea avea, în curând, o nouă întâlnire pentru a discuta despre conflictul separatist din estul Ucrainei, a anunţat luni Kremlinul după o conversaţie telefonică între Vladimir Putin, Emmanuel Macron şi Angela Merkel.

Această întâlnire, a cărei dată nu a fost stabilită, va avea loc în cadrul aşa-numitului format de negociere "Normandia", care reuneşte, de obicei, reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei, alături de mediatori din partea Franţei şi Germaniei, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Preşedinţia rusă nu a precizat dacă Ucraina va participa la o astfel de întâlnire.

„Având în vedere situaţia dificilă care are loc în cadrul reglementării conflictului din sud-estul Ucrainei, liderii au transmis instrucţiuni consilierii lor politici şi departamentelor de politică externă să intensifice contactele şi să colaboreze în cadrul formatului Normandia"."Miniştrii de externe vor lucra pentru o reuniune la nivelul lor în acest format", conform sursei citate.

Vladimir Putin, Emmanuel Macron şi Angela Merkel au fost de asemenea de acord să continue „studierea condiţiilor prealabile pentru o posibilă organizare" a unui summit în formatul „Normandia" între şefii de stat ai celor patru ţări.

În cadrul conversaţii telefonice de luni, preşedintele Vladimir Putin s-a declarat îngrijorat de încetineala procesului de soluţionare a conflictului ucrainean după semnarea acordurilor de pace de la Minsk în 2015, o „bază fără alternativă" pentru a pune capăt violenţei, potrivit Kremlinul.

Preşedintele rus a estimat, totodată, că Ucraina „nu îşi respectă angajamentele asumate în cadrul acordurilor de la Minsk şi al acordurilor încheiate în cadrul reuniunilor la nivel înalt anterioare".

Din 2014, Ucraina este în război cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării, care sunt susţinuti de Rusia, conform Kievului şi statelor occidentale. Conflictul s-a soldat cu peste 13.000 de morţi iar Rusia neagă orice amestec, direct sau indirect, în acest conflict.

În aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la organizarea un summit în patru în contextul înregistrării unei creşteri a confruntărilor în estul ţării de la începutul anului.

XS
SM
MD
LG