Linkuri accesibilitate

Rusia a declarat indezirabili mai mulți angajați ai ambasadelor Suediei, Poloniei și Germaniei


Șeful diplomației europene, Josep Borrell, în timpul conferinței de presă cu ministrul rus de externe, Moscova, 5 februarie 2021

Rusia i-a declarat indezirabili pe un număr neprecizat de angajați ai ambasadelor Suediei, Poloniei și Germaniei, spunând că au participat la protestele pentru eliberarea opozantului rus Alexei Navalnîi. Ministerul de externe rus a spus într-o declarație, la 5 februarie, că ambasadorul suedez, însărcinatul cu afaceri polonez și emisarul german au fost convocați la minister, unde li s-a înmânat un protest față de „participarea documentată a angajaților diplomatici” la demonstrațiile din 23 ianuarie. „Diplomații participanți la acțiuni ilegale au fost declarați 'persona non grata' în conformitate cu Convenția de la Viena privind Relațiile Diplomatice din 18 aprilie, 1961. Li s-a ordonat să părăsească teritoriul F. Ruse în viitorul apropiat”, se spune în declarație.

Gestul autorităților din Rusia a fost condamnat de îndată de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, care se află în vizită la Moscova, începând de joi. Într-o declarație de presă, Borrell spune că a aflat de expulzarea diplomaților într-o întrevedere cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov. „Am condamnat ferm decizia și am respins acuzațiile că diplomații ar fi întreprins acțiuni incompatibile cu statutul lor de diplomați străini”, a spus Borrell.

Previous Next

XS
SM
MD
LG