În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat 33 de rachete asupra unor ținte din Herson, a anunțat în raportul său de miercuri dimineață Statul Major al armatei Ucrainene. Rusia neagă că a vizat civili.
Luptele grele au continuat în jurul orașului Bahmut din provincia estică Donețk în mare parte distrusă, la nord, în jurul orașelor Svatove și la Kremina din provincia Luhansk, unde forțele ucrainene încearcă să spargă liniile de apărare rusești.
Alarma aeriană a sunat în toată Ucraina miercuri dimineață, dar nu au fost raportate atacuri cu rachete, iar pe rețelele de socializare ucrainene au apărut relatări potrivit cărora alerta națională ar fi putut fi declanșată după decolarea mai multor aparate de luptă rusești staționate în Bielorusia. Reuters nu a putut verifica independent aceste informații.
În raportul său cotidian, ministerul britanic al Apărării a spus că e probabil ca Rusia să fi trimis întăriri pe linia frontului de la Kremina, o localitate importantă pentru Moscova din punct de vedere logistic, devenită relativ vulnerabilă în urma înaintării armatei ucrainene mai spre vest.
Nu există deocamdată nicio perspectivă pentru negocieri privind terminarea războiului, intrat acum în a 11-a lună.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski promovează cu fermitate un plan de pace în 10 puncte care prevede ca Rusia să respecte pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei și să-și retragă toate trupele din această țară.
„Realitățile de azi”
Miercuri însă, Kremlinul a respins planul lui Zelenski, reiterându-și poziția că autoritățile de la Kiev trebuie să accepte anexarea la Rusia a patru regiuni ucrainene, Luhansk și Donețk în est, și Herson și Zaporojia în sud, anunțată de Kremlin în septembrie în urma unor așa-zise „referendumuri” respinse de Ucraina și de majoritatea țărilor lumii.
„Nu poate exista un plan de pace pentru Ucraina care să nu țină cont de realitățile de astăzi privind teritoriul rusesc, odată cu intrarea a patru regiuni în Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.
Între timp, Zelenski s-a adresat miercuri parlamentului într-o sesiune cu ușile închise. El a spus că autoritățile ucrainene au reușit să elibereze 1.456 de prizonieri de război de la lansarea invaziei rusești pe 24 februarie. Se crede că Rusia deține mii de prizonieri de război ucraineni, dar cifrele exacte nu sunt cunoscute.
Forțele ruse au abandonat orașul Herson luna trecută, într-una din cele mai importante victorii ale Ucrainei în acest război. Regiunea Herson, situată la gura de vărsare a Niprului în Marea Neagră, are o importanță strategică deosebită pentru Rusia, pentru că e o cale de acces spre peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.
Bucuria locuitorilor din Herson după eliberarea orașului a fost înlocuită rapid de groaza pricinuită de bombardamentele neîncetate lansate de ruși de pe celălalt mal al Niprului, mulți dintre locuitorii din Herson plecând în refugiu.
Forțele ruse au bombardat maternitatea unui spital din Herson, a declarat Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kiev. Nu au fost înregistrați răniți, iar personalul medical și pacienții au fost mutați într-un adăpost, a adăugat el.
Cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte 58 rănite într-un atac rusesc care a avut loc la Herson sâmbăta trecută.
În raportul său de miercuri, Statul Major ucrainean a anunțat noi bombardamente rusești în regiunea Zaporojia și în regiunile Sumî și Harkov din nord-estul Ucrainei.
Reuters nu a putut verifica independent informațiile de pe câmpul de luptă.
Presiune
„Au fost foarte puține schimbări în ce privește prima linie, dar presiunile inamicului s-au intensificat, atât în ce privește numărul de oameni, cât și tipul și cantitatea de echipamente”, a spus analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov.
Putin numește invadarea Ucrainei o „operațiune militară specială” menită să demilitarizeze și să „denazifice” țara vecină, despre care pretinde că ar fi o amenințare pentru Rusia.
Războiul din Ucraina a ucis zeci de mii de civili ucraineni și militari din ambele tabere, a distrus sate și orașe ucrainene a generat valuri de milioane de oameni din casele lor și a perturbat economia globală, ducând la creșterea prețurilor la energie și alimente.
Premierul rus Mihail Mișustin a spus miercuri că economia țării sale, lovită de sancțiunile occidentale a înregistrat o scădere de peste 2% în ultimele 11 luni.
Marți, Putin a ripostat la plafonul de 60 de dolari pe barilul de petrol rusesc impus de Occident pe 5 decembrie, spunând că Moscova va interzice acum vânzările de petrol către țările care aplică acest plafon.
Plafonul, neîntâlnit nici măcar în timpul Războiului Rece dintre Occident și Uniunea Sovietică, are menirea să paralizeze eforturile militare ale Rusiei în Ucraina - fără a deranja piețele internaționale prin blocarea efectivă a aprovizionării cu petrol.
Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, și orice întrerupere reală a vânzărilor sale ar avea consecințe de amploare asupra aprovizionării globale cu energie.