Rusia a lansat un alt val atacuri cu drone de fabricație iraniană asupra Kievului și a împrejurimilor sale, dar apărarea aeriană a Ucrainei le-a doborât aproape pe toate și deocamdată nu s-au înregistrat victime, a anunțat Statul Major General al armatei Ucrainei pe 27 martie.
Între timp, în regiunea estică Donețk, în zona orașului Bahmut continuă lupte grele.
Alarma antiaeriană declanșată inițial la sfârșitul zilei de 27 martie în regiunile Kiev, Cernihiv, Sumi, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Luhansk a fost extinsă ulterior la regiunile Herson, Jitomir și Kirovohrad.
„Forțele rusești au folosit 15 drone de atac Shahed-136 pentru a lansa atacuri aeriene asupra Ucrainei, iar 14 dintre ele au fost distruse de armata ucraineană”, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în buletinul său zilnic. „Probabilitatea lansării de noi raiduri aeriene și cu rachete rămâne ridicată pe întreg teritoriul Ucrainei”, a avertizat Statul Major General.
Serhi Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, a raportat că 12 drone au fost doborâte în cursul nopții în apropierea capitalei ucrainene.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, spune că s-au înregistrat explozii în cartierele Obolon și Sviatoșin din capitală. Un incendiu a cuprins un magazin din cartierul Sviatoșin, dar a fost izolat rapid și nu au fost înregistrate victime, a adăugat Kliciko. Se pare că incendiul a fost declanșat de căderea unor resturi de la o dronă doborâtă.
În est, Statul Major General informează că luptele continuă pe mai multe fronturi în regiunea Donețk, unde forțele ucrainene au respins 62 de atacuri în ultimele 24 de ore. Forțele ruse au continuat să lanseze valuri umane asupra Bahmut, orașul minier în ruină care a devenit epicentrul ofensivei Moscovei.
În ultima vreme, armata rusă a intensificat, de asemenea, bombardamentele asupra localităților Mariinka și Avdiivka, două orașe controlate de ucraineni și situate în proximitatea orașului Donețk, care se află sub controlul forțelor susținute de Moscova din 2014.
În Avdiivka, bombardamentele rusești au închis toate serviciile publice, iar lucrătorii municipali au fost evacuați. În oraș au mai rămas doar aproximativ două mii de civili din populația de aproximativ 30 de mii de locuitori de dinainte de război.
Vitali Barabaș, șeful administrației militare din Avdiivka, spune că bombardamentele continue ale Rusiei au transformat orașul într-un „peisaj din filmele postapocaliptice”.
Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o vizită-surpriză pe 27 martie pe pozițiile de pe linia frontului din regiunea Zaporojie. Acolo l-a întâlnit, de asemenea, pe șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, cu care a discutat despre protecția celei mai mari centrale nucleare din Europa.
Zelenski i-a spus șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) că nu a fost posibil să restabilească siguranța la centrală dat fiind că Rusia deține încă controlul asupra instalației.
„Fără retragerea imediată a trupelor și a personalului rus de la centrala nucleară Zaporojie și de pe teritoriul învecinat acesteia, orice inițiativă de restabilire a siguranței și securității nucleare este sortită eșecului", i-a spus Zelenski lui Grossi, potrivit unui comunicat al biroului președintelui.
De asemenea, el i-a atras atenția lui Grossi asupra presiunii constante la care este supus personalul centralei nucleare din partea forțelor rusești, se arată în declarație.
„M-am întâlnit cu Zelenski astăzi în orașul Zaporojie & am avut un schimb bogat de opinii privind protecția centralei nucleare Zaporojie și a personalului acesteia. Am reafirmat sprijinul deplin al AIEA pentru instalațiile nucleare din Ucraina", a declarat Grossi pe Twitter.
Biroul lui Zelenski a precizat într-o declarație anterioară că președintele s-a întâlnit cu trupele „aflate în poziții de front” în regiunea Zaporojie.
Ultimele lupte au avut loc în timp ce cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania a livrat Ucrainei 18 dintre tancurile de luptă avansate Leopard promise.