Linkuri accesibilitate

Rusia a lansat un nou atac cu drone asupra Odesei


Volodimir Zelenski alături de soldați în timpul unei călătorii în regiunea estică Donețk, la 18 aprilie.
Volodimir Zelenski alături de soldați în timpul unei călătorii în regiunea estică Donețk, la 18 aprilie.

Rusia a atacat orașul-port Odesa din sudul țării cu drone de fabricație iraniană în cursul nopții, a declarat Comandamentul aerian de sud al Ucrainei pe 19 aprilie.

„Zece dintre cele douăsprezece drone-kamikaze Shahed au fost distruse de membrii brigăzii de rachete antiaeriene Odesa a Comandamentului aerian de sud”, a precizat armata într-un comunicat.

Iuri Kruk, șeful administrației militare din regiunea Odesa, a declarat că dronele au lovit o țintă de infrastructură publică, dar nu există deocamdată informații referitoare la victime.

În est, apărătorii ucraineni au respins peste 60 de atacuri, în timp ce trupele rusești își continuă asaltul asupra Bahmut, Avdiivka și Mariinka, informează Statul Major General al Ucrainei în jurnalul de front din dimineața zilei de 19 aprilie.

Cele mai crâncene bătălii se dau pentru Bahmut și Mariinka, care rămân în zona de epicentru a ostilităților, au precizat comandanții militari ucraineni. Lunile de lupte pentru Bahmut, în special, s-au transformat într-una dintre cele mai sângeroase bătălii din timpul invaziei Rusiei în Ucraina, ambele tabere suferind, potrivit rapoartelor, pierderi grele.

„Trebuie să facem și mai mult pentru Ucraina”

Înaintea reuniunii Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, organizație formată din zeci de țări care oferă ajutor militar Kievului, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut să fie trimise în Ucraina și mai multe arme și muniții.

„Știm că au fost deja trimise în Ucraina cantități enorme de arme, muniții și provizii, dar trebuie să facem și mai mult", a declarat Stoltenberg pentru CNN la 18 aprilie „Pentru că trebuie să ne asigurăm că ucrainenii sunt într-o poziție în care pot străpunge liniile rusești și, de asemenea, să treacă prin câmpurile minate și să fie într-o poziție în care să poată elibera, să recupereze teritoriul”, a spus el.

Grupul de contact urmează să se reunească din nou la 21 aprilie.

Pe 18 aprilie, președintele Volodimir Zelenski a vizitat forțele ucrainene în apropierea liniei frontului din regiunea Donețk, inspectând pozițiile avansate din Avdiivka, a anunțat biroul prezidențial pe 18 aprilie.

Zelenski a declarat în mesajul său video de seară că a vizitat soldații care au „oprit și au distrus treptat acest rău rusesc timp de 419 zile și nouă ani", făcând referire la luptele care au izbucnit în 2014 între forțele ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia în regiunile Donetsk și Luhansk din Donbas.

Vizita lui Zelenski în regiunea Donețk a avut loc la doar câteva ore după ce Kremlinul a anunțat că președintele Vladimir Putin a efectuat o călătorie aproape fără precedent în regiunile ucrainene parțial ocupate Herson și Luhansk.

Kremlinul a precizat că Putin a vizitat cartierele generale militare rusești și s-a întâlnit cu comandanții din Herson și Luhansk.

Vestea vizitei a fost primită cu iritare la Kiev, unde consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a spus că Putin a vizitat „teritoriile ocupate și ruinate pentru a se bucura pentru ultima dată de crimele înfăptuite de slugile sale”.

XS
SM
MD
LG