Linkuri accesibilitate

Zelenski a inspectat linia frontului după ce Putin a spus că a vizitat regiunile ucrainene ocupate


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat pozițiile avansate ale armatei ucrainene din Avdiivka la 18 aprilie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat pozițiile avansate ale armatei ucrainene din Avdiivka la 18 aprilie.

Președintele Volodimir Zelenski a încheiat o „zi lungă și emoționantă” în orașul Poltava din estul Ucrainei pe 18 aprilie, după ce a vizitat trupele ucrainene în apropierea liniei de front din regiunea Donețk, unde au loc lupte grele.

Zelenski a declarat în mesajul său video de seară că a vizitat soldații care „opresc și distrug treptat acest rău rusesc de 419 zile plus nouă ani”, o aluzie la luptele izbucnite încă din 2014 între forțele ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia în regiunile Donețk și Luhansk din Donbas. El a spus că a avut onoarea „de a felicita soldații și ofițerii ucraineni cu ocazia Paștelui și de a înmâna premii”.

Zelenski a mai declarat că a avut o conversație cu reprezentantul american Kevin McCarthy (republican-California), președintele Camerei Reprezentanților. El a spus că l-a informat pe McCarthy despre ceea ce se întâmplă pe front, a descris nevoile și capacitățile de apărare ale Ucrainei și a discutat despre înființarea unui tribunal care să judece agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, el l-a invitat pe McCarthy să viziteze Ucraina.

Biroul președintelui a informat că Zelenski i-a vizitat, de asemenea, pe militarii răniți aflați în spitalul din Poltava și le-a înmânat decorații și premii. El a vizitat mai devreme în cursul zilei un spital din regiunea Donețk și a acordat, de asemenea, premii.

Zelenski a vizitat pozițiile avansate ale armatei ucrainene din Avdiivka, care, alături de Bahmut și Mariinka, a fost punctul central al ofensivei Rusiei care durează de luni de zile și care a întâmpinat o rezistență acerbă din partea forțelor Kievului, a declarat biroul prezidențial la 18 aprilie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (centru dreapta), în timpul călătoriei în regiunea Donețk, 18 aprilie 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (centru dreapta), în timpul călătoriei în regiunea Donețk, 18 aprilie 2023

Putin în vizită pe front?

Vizita lui Zelenski în regiunea Donețk a avut loc la doar câteva ore după ce Kremlinul a anunțat că președintele Vladimir Putin a efectuat o călătorie fără precedent în regiunile ucrainene parțial ocupate Herson și Luhansk pentru a vizita cartierele generale militare rusești și a se întâlni cu comandanții.

„Președintele a efectuat inspecții la cartierele generale militare și a primit la fața locului informații importante despre progresul operațiunii militare speciale”, le-a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, folosind sintagma inventată de Moscova pentru a descrie invadarea neprovocată a Ucrainei.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat pe Twitter că Putin face un tur „al teritoriilor ocupate și ruinate pentru a se bucura pentru ultima oară de crimele înfăptuite deslugile sale”.

Kremlinul a publicat, de asemenea, imagini care se presupune că îl arată pe Putin în dialog cu comandanții militari din partea controlată de Rusia din Herson înainte de a călători cu elicopterul la sediul Gărzii Naționale Ruse din regiunea Luhansk.

În septembrie, după referendumuri considerate în general false, Rusia a anunțat anexarea regiunilor ucrainene Herson, Luhansk, Donețk și Zaporojie. Moscova controlează, de fapt, doar parțial aceste regiuni unde au loc acum cele mai sângeroase lupte.

Imaginile difuzate de Kremlin cu vizita lui Vladimir Putin nu au putut fi verificate din surse independente.

Peskov le-a spus jurnaliștilor că președintele a făcut călătoria pe 17 aprilie, deși în înregistrarea video originală a Kremlinului, potrivit publicației Agentsvo, Putin putea fi văzut și auzit spunând că „urmează să vină” Paștele ortodox, sărbătorit pe 16 aprilie. Cu toate acestea, „urmează să vină” pare să fi fost editat ulterior din filmare.

„Vizita a fost ieri”, le-a spus Peskov jurnaliștilor pe 18 aprilie. „Paștele durează 40 de zile și continuăm să îl sărbătorim, acum avem săptămâna Paștelui".

Pe frontul de luptă, forțele rusești au folosit avioane pentru a declanșa noi atacuri asupra pozițiilor ucrainene din estul regiunii Donețk, a declarat armata ucraineană la 18 aprilie.

Bombardamentele nediscriminatorii asupra orașelor Luhansk și Herson au ucis mai mulți civili și au provocat pagube importante la nivelul infrastructurii, potrivit oficialilor regionali.

În perioada de 24 de ore care s-a încheiat la începutul zilei de 18 aprilie, armata ucraineană a respins peste 70 de atacuri inamice la Bahmut și Mariinka, a precizat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său zilnic.

Bătălia pentru Bahmut, în special, s-a transformat într-una dintre cele mai sângeroase din timpul invaziei Rusiei în Ucraina, ambele tabere suferind, se pare, pierderi grele.

Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, spune că au loc, în continuare, lupte grele în Bahmut, în timp ce trupele rusești atacă din aer cu artilerie grea. Cu toate acestea, el a declarat că „situația este sub control în acest moment”.

În regiunea Luhansk, bombardamentele rusești au ucis cel puțin trei persoane și au rănit una în satul Novoiehorivka, a declarat la 18 aprilie șeful administrației militare regionale, Artem Lisohor.

Lisohor a precizat că în ultimele zile forțele ruse au folosit în mod continuu avioane pentru a bombarda așezările eliberate din zonă.

În regiunea Herson, o persoană a fost ucisă și alte câteva au fost rănite de bombardamentele rusești, potrivit lui Oleh Prokudin, șeful administrației militare regionale.

XS
SM
MD
LG