Linkuri accesibilitate

Rusia: Lidera opoziției din Belarus Svetlana Țihanovskaia pe lista celor mai căutate persoane


Svetlana Țihanovskaia părăsind Palatul Prezidențial din Bratislava, 8 octombrie 2020

Rusia spune că a pus-o pe lidera opoziției din Belarus Svetlana Țihanovskaia pe lista celor mai căutate persoane, după ce regimul autoritar de la Minsk a pretins că Țihanovskaia a cerut răsturnarea ordinii constituționale în Belarus.

Presa rusească a citat vineri ministerul rus de interne cu declarația că măsura a fost luată în conformitate cu înțelegerile regionale convenite în cadrul uniunii dintre Rusia și Belarus.

Acum trei zile, Țihanovskaia i-a adus la cunoștință președintelui Alexandr Lukașenka un așa-numit „ultimatum al poporului”, în care i se cere să demisioneze până în 25 octombrie, în caz contrar urmând ca în Belarus să se declanșeze o grevă generală.

Într-un interviu pentru serviciul belarus al Radio Europa Liberă din 16 octombrie, Svetlana Țihanovskaia a spus că decizia de a anunța ultimatumul poporului nu-i aparține doar ei, ci a fost luată de Consiliul de coordonare a opoziției, de partide politice din opoziție, diverse grupări protestatare, de reprezentanți ai muncitorilor greviști și de cetățeni belaruși bătuți și torturați de poliție.

Lukașenka s-a declarat învingător în alegerile prezidențiale din 9 august, dar opoziția și cea mai mare parte a societății belaruse spun că scrutinul a fost falsificat, și cer demisia lui Lukașenka în ample demonstrații de protest reprimate cu brutalitate de poliție.

În 12 octombrie Uniunea Europeană l-a pus pe liderul autoritar de la Minsk pe lista ei de sancțiuni.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG