Linkuri accesibilitate

Rusia menține presiunea pe frontul de est din Ucraina, în timp ce Kievul cere arme mai avansate


Militarii ucraineni încarcă obuze pentru un tun antiaerian de pe linia frontului, în apropierea orașului Bahmut, regiunea Donețk, 15 ianuarie 2023
Militarii ucraineni încarcă obuze pentru un tun antiaerian de pe linia frontului, în apropierea orașului Bahmut, regiunea Donețk, 15 ianuarie 2023

Forțele rusești continuă ofensiva asupra orașului Bahmut, în Donețk, a declarat armata ucraineană la începutul zilei de 17 ianuarie, în timp ce Kievul își îndeamnă din nou aliații occidentali să accelereze aprobarea pentru livrarea de armament greu avansat, inclusiv tancuri moderne.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene informează în buletinul zilnic că Bahmut și Avdiivka, unde au loc lupte grele de luni de zile, au rămas principalele ținte ale Moscovei în Donețk, în timp ce așezarea Bilohorivka din regiunea vecină Luhansk a fost, de asemenea, supusă unor atacuri intensificate în ultimele 24 de ore.

Trupele ruse au efectuat șase atacuri cu rachete în același interval, dintre care trei au lovit obiective de infrastructură civilă în orașele Kupyansk și Kramatorsk, precum și 14 atacuri aeriene și 95 de salve cu sistemele de rachete, a precizat Statul Major General.

Șefii armatei ucrainene avertizează, de asemenea, că amenințarea unor lovituri aeriene și cu rachete rusești asupra obiectivelor civile rămâne ridicată pe întreg teritoriul Ucrainei.

În ultimele luni, Rusia a atacat fără încetare așezări civile și rețele de infrastructură energetică, aruncând milioane de ucraineni în întuneric și frig în mijlocul iernii.

Cele mai recente atacuri au avut loc după ce un atac cu rachete rusești asupra unei clădiri de apartamente care adăpostește aproximativ 1700 de persoane în orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, a ucis cel puțin 45 de persoane.

Crește numărul celor uciși de racheta rusească ce a distrus un bloc de locuințe în orașul Dnipro
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00

De la începutul războiului, februarie anul trecut, au fost uciși peste 9000 de civili, inclusiv 453 de copii, a declarat Andri Iermak, șeful statului major prezidențial ucrainean, în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF) din stațiunea elvețiană Davos, la 17 ianuarie.

Organizația Națiunilor Unite estimase numărul civililor morți la peste 7.000 de persoane.

Ofițeri militari americani și ucraineni de rang înalt s-au întâlnit pentru prima dată într-un loc secret din sud-estul Poloniei la 17 ianuarie. Kievul a insistat și cu această ocazie asupra necesității de a crește livrările de arme occidentale.

Un purtător de cuvânt al armatei americane a declarat că generalul de armată Mark Milley, șeful Statului Major al Armatei, s-a întâlnit cu generalul Valeri Zalujni, comandantul armatei ucrainene, la o bază din apropierea graniței Poloniei cu Ucraina.

The Washington Post și alte instituții de presă au relatat că din delegația americană au făcut parte alți cinci ofițeri de armată, împreună cu un interpret și personal de securitate. Din cauza măsurilor de siguranță, știrile despre reuniunea nu au fost dezvăluite până la încheierea acesteia.

„Este important ca doi oficiali militari foarte importanți să se privească în ochi atunci când vorbesc despre subiecte foarte importante. Acest lucru face diferența”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei americane, colonelul David Butler.

Milley și Zalujni s-au mai întâlnit de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022, dar aceasta a fost prima întâlnire față în față a generalilor.

Zaluzhniy a confirmat întâlnirea, scriind pe Twitter: „Prima mea întâlnire personală cu #GeneralulMilley, președintele @thejointstaff, a avut loc în Polonia”.

El a spus că „și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul și asistența de nezdruncinat” oferite de Statele Unite și de alți aliați. El a adăugat că a „subliniat nevoile urgente” ale armatei ucrainene care „vor accelera Victoria noastră”.

Întâlnirea a avut loc în timp ce aliații occidentali se pregăteau să se reunească în Germania pentru a discuta despre trimiterea în Ucraina a unor ajutoare militare conținând armament ofensiv, cum ar fi tancuri, una dintre cererile importante ale liderilor de la Kiev.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, este așteptat la Berlin pe 19 ianuarie, iar apoi va găzdui o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei în ziua următoare, la baza militară americană din Ramstein, pentru a discuta cu aliații despre un sprijin suplimentar - inclusiv ajutor militar - pentru Ucraina.

Kievul face de mult timp presiuni pentru tancuri și vehicule blindate care să îl ajute să pătrundă în liniile de front ale Rusiei.

Marea Britanie a confirmat pe 16 ianuarie că va trimite 14 tancuri Challenger 2 și alte echipamente militare, inclusiv sute de vehicule blindate și sisteme avansate de apărare aeriană.

Polonia și Finlanda s-au angajat deja să trimită o parte din tancurile lor Leopard 2 în Ucraina. Analiștii spun că Leopard 2 este superior tancurilor pe care Rusia le-a desfășurat și ar oferi Kievului un avantaj decisiv.

Polonia a intensificat presiunile asupra Germaniei pentru a-i urma exemplul și a furniza mai multe arme Ucrainei, inclusiv tancuri de luptă Leopard 2, dar Berlinul spune că astfel de arme ar trebui furnizate numai dacă există un acord între principalii aliați ai Kievului, în special Statele Unite.

Pe frontul diplomatic, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat la Forumul Economic de la Davos că comunitatea internațională trebuie să facă mai mult pentru a ajuta la încheierea războiului, adăugând că va înmâna delegației chineze o scrisoare din partea președintelui Volodimir Zelenski în care va prezenta formula de pace propusă de Ucraina.

XS
SM
MD
LG