Linkuri accesibilitate

Rusia, NATO și ONU cer încetarea luptelor în Nagorno-Karabach


Pe linia de front, în regiunea separatistă Nagorno-Karabach, 27 septembrie 2020.
Pe linia de front, în regiunea separatistă Nagorno-Karabach, 27 septembrie 2020.

În regiunea separatistă Nagorno-Karabach din Azerbaidjan, dominată de etnici armeni, a reizbucnit primul așa-numit conflict „înghețat” din fostul spațiu sovietic între Armenia și Azerbaidjan.

Armenia a introdus legea marțială și a dispus mobilizarea rezerviștilor în urma unor lupte grele între forțele armene și azere în Nagorno-Karabah. „Guvernul a decis să declare legea marțială și mobilizarea totală”, a spus premierul armean Nikol Pașinian.

În Azebaidjan s-a introdus de asemeni legea marțială iar președintele azer Ilham Aliyev a introdus duminică și o serie de interdicții de circulație. Totodată, el a promis „victorie” în regiunea secesionistă populată preponderent de etnici armeni.

În timp ce Armenia a spus că forțele azere au atacat mai multe localități, inclusiv capitala regiunii disputate, Stepanakert, Azerbaidjanul afirmă că a început o operațiune militară după ce Armenia a deschis focul asupra pozițiilor sale și populației civile la linia de demarcație dintre părțile beligerante.

Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.

Alianţa Nord-Atlantică și secretarul general ONU au cerut duminică încetarea "imediată" a ostilităţilor şi reluarea negocierilor între părţile implicate pentru a rezolva conflictul.

La Moscova, președintele rus Vladimir Putin a făcut la fel un apel la încetarea luptelor din regiunea separatist.
"Este important să depunem toate eforturile necesare pentru a evita o escaladare a confruntării, dar este esenţial să se pună capăt ostilităţilor", a spus Putin, citat într-un comunicat al Kremlinului, la finalul unei convorbiri telefonice cu premierul armean, Nikol Pașinian.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG