Linkuri accesibilitate

Ministerul rus de externe, „nedumerit” de un comentariu al MAIE


Maria Zaharova

Ministerul de externe de la Moscova și-a exprimat „nedumerirea” în legătură cu un comentariu difuzat recent de ministerul de externe de la Chișinău, care a reacționat la participarea ambasadorului rus Oleg Vasnețov, pe 10 februarie, la un „eveniment organizat de structurile de la Tiraspol”. Diplomația moldoveană le-a reamintit diplomaților străini acreditați în Republica Moldova despre rugămintea sa anterioară de a se abține de la participarea la „activitățile organizate de structurile de la Tiraspol, utilizate în scopuri de propagandă și speculații politice a acestei regiuni a Republicii Moldova”.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat la briefingul de joi că această reacție a Chișinăului este „lipsită de sens”. „Chișinăul cunoaște foarte bine faptul că Rusia nu pune la îndoială integritatea teritorială a Republicii Moldova, este garantul și mediatorul reglementării transnistrene și pledează pentru dezvoltarea relațiilor moldo-ruse în spiritual principiilor existente în Tratatul bilateral de prietenie și colaborare din 2001. Acțiunile ambasadorului Rusiei în Moldova corespund întru totul acestor principii”, a declarat Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe a mai spus că oficialitățile de la Chișinău „trebuie să conștientizeze faptul că, fără menținerea contactelor cu părțile în conflict, este cu neputință să îndeplinești funcțiile de mediator în reglementarea transnistreană”. „Sperăm că partenerii noștri moldoveni se vor abține de pe viitor de la politizarea activității Ambasadei Rusiei la Chișinău”, a mai spus Maria Zaharova.

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a participat pe 10 februarie la ședința colegiului așa-numitului minister de externe de la Tiraspol. Evenimentul a avut loc în regim on-line, iar în discursul său ambasadorul rus a vorbit despre rolul decisiv al misiunii de pacificare conduse de Rusia în regiunea transnistreană pentru menținerea păcii la Nistru.

Ambasadorul rus și numeroși oficiali de la Moscova participă constant la evenimentele organizate de conducerea separatistă de la Tiraspol, subliniind de fiecare dată susținerea pe care o acordă Rusia regiunii transnistrene. Oleg Vasnețov a participat și anul trecut la colegiul departamentului de externe din Tiraspol. Atunci, ministerul de externe de la Chişinău l-a convocat pe Vasnețov și a cerut diplomaților ruși acreditați în Republica Moldova „să se abțină” de la participarea la evenimentele organizate de administrația separatistă de la Tiraspol.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG