Linkuri accesibilitate

Rusia nu va mai efectua exerciții navale în apele internaționale din apropierea Irlandei


Rusia nu va mai desfășura exerciții navale în apele internaționale din largul coastei de sud-vest a Irlandei săptămâna viitoare, așa cum a fost planificat, a declarat ambasadorul Moscovei în Irlanda pe 29 ianuarie.

Ambasadorul Iuri Filatov a declarat într-o declarație că Rusia a decis să mute exercițiile navale ca „un gest de bunăvoință față de autoritățile de la Dublin și față de grupurile de pescuit irlandeze.”

Irlanda a fost informată săptămâna trecută că exercițiile vor avea loc la aproximativ 240 de kilometri sud-vest de coasta sa, în zona sa economică exclusivă (ZEE), dar nu în apele teritoriale. Anunțul a stârnit controverse considerabile în Irlanda.

Unii pescari irlandezi și-au exprimat îngrijorarea că utilizarea sonarului militar ar putea dăuna vieții marine, iar alții au avertizat că intenționează să protesteze în apropierea zonei în care urmau să aibă loc exercițiile.

În declarație se spune că, răspunzând solicitărilor venite din partea guvernului irlandez și a Organizației irlandeze pentru producătorii de pește de sud și de vest, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a decis să mute exercițiile în afara ZEE „cu scopul de a nu împiedica activitățile de pescuit ale navelor irlandeze în zonele tradiţionale de pescuit." Nu se ştie unde au fost reprogramate exerciţiile navale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG