Linkuri accesibilitate

Rusia nu va mai transmite informații despre testele cu rachete către SUA


O rachetă de croazieră Kalibr cu rază lungă de acțiune este lansată de o navă a marinei ruse în estul Mediteranei, vineri, 19 august 2016
O rachetă de croazieră Kalibr cu rază lungă de acțiune este lansată de o navă a marinei ruse în estul Mediteranei, vineri, 19 august 2016

Rusia nu va mai anunța în avans SUA despre testele sale de rachete, așa cum prevedea un pact nuclear pe care Kremlinul l-a suspendat, a declarat miercuri un diplomat de rang înalt de la Moscova.

Armata rusă a desfășurat lansatoare de rachete în Siberia, pentru a demonstra capacitatea nucleară a țării, pe fondul luptelor din Ucraina.

Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a declarat pentru agențiile de presă din Rusia că Moscova a întrerupt toate schimburile de informații cu Washingtonul în cadrul ultimului tratat de arme nucleare rămas în vigoare cu SUA, după ce și-a suspendat participarea la acesta luna trecută.

Pe lângă datele despre starea actuală a forțelor nucleare ale țărilor, comunicate în mod obișnuit la fiecare șase luni, în conformitate cu noul tratat START, părțile au mai făcut schimb de avertismente prealabile cu privire la lansările de teste și desfășurările de arme nucleare ale acestora. Astfel de avertismente au fost un element esențial al stabilității strategice timp de decenii, permițând Rusiei și Statelor Unite să interpreteze corect mișcările celeilalte părți și să se asigure că nu confundă un exercițiu balistic cu un atac cu rachete.

Încetarea schimburilor de informații în cadrul pactului marchează încă o încercare a Kremlinului de a descuraja Occidentul să își intensifice sprijinul pentru Ucraina. Este deopotrivă și o demonstrație a puterii imensului arsenal nuclear al Rusiei. În ultimele zile, președintele Vladimir Putin a anunțat că vor fi amplasate arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, aliat al Moscovei.

Putin a suspendat luna trecută tratatul New START, spunând că Rusia nu poate accepta inspecțiile americane ale unităților sale nucleare conform acordului, într-un moment în care Washingtonul și aliații săi din NATO au declarat în mod deschis că obiectivul lor este înfrângerea Moscovei în Ucraina. Moscova a subliniat că nu se retrage cu totul din pact și că va continua să respecte plafoanele privind armele nucleare stabilite prin tratat.

Nu este clar deocamdată dacă declarația lui Riabkov arată intenția Moscovei de a pune capăt tuturor avertismentelor privind testele cu rachete sau doar celor prevăzute de tratatul New START. Moscova și Washingtonul fac schimb de notificări cu privire la lansările de teste de rachete balistice încă din perioada Războiului Rece, iar Ministerul de Externe a declarat luna trecută că Rusia va continua să le emită în conformitate cu un acord americano-sovietic din 1988.

„Nu vor exista deloc notificări”, a precizat Riabkov în comentariile citate de agențiile de presă rusești, întrebat dacă Moscova va înceta, de asemenea, să mai emită notificări despre testele de rachete planificate. „Toate notificările, toate tipurile de notificări, toate activitățile din cadrul tratatului vor fi suspendate și nu vor fi desfășurate, indiferent ce poziția vor adopta SUA”.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat că administrația Biden a aflat de comentariile lui Rîabkov, dar că nu „a primit nicio notificare care să indice vreo schimbare”.

XS
SM
MD
LG