Linkuri accesibilitate

Rusia: numărul deceselor legate de Covid-19 ar putea fi de trei ori mai mare decât cifra oficială


Vaccinul anti Covid-19 rusesc, Sputnik V, încărcat la Moscova într-un transport pentru Argentina, 23 decembrie 2020.
Vaccinul anti Covid-19 rusesc, Sputnik V, încărcat la Moscova într-un transport pentru Argentina, 23 decembrie 2020.

Rusia a recunoscut că a raportat numere mai mici decât erau în realitate de decese legate de Covid-19, precizând că bilanțul deceselor ar fi de trei ori mai mare. Dacă aceste afirmații se confirmă, Rusia ar avea, după Statele Unite și Brazilia, ar treilea cel mai mare număr de decese legate de pandemia de coronavirus din lume.

Agenția națională de statistică „Rosstat” a informat luni, 28 decembrie, că între ianuarie și noiembrie 2020, numărul deceselor în Rusia a crescut cu aproape 230 de mii, iar peste „80% din această creștere este legată de pandemie”. Ceea ce ar însemna că bilanțul real al deceselor provocate de Covid-19 este de peste 186 de mii, față de 54.500 cât sunt raportate oficial. Numărul celor infectați se ridică la peste 3 milioane.

Vicepremierul Tatiana Golikova a mai spus că în noiembrie – decembrie, rata mortalității a fost și mai mare, fiind o combinație între răspândirea noului coronavirus și bolile tipice sezonului rece.

Numai în noiembrie, Rosstat a informat că s-au înregistrat 23.600 de decese legate de Covid-19, față de cifra raportată oficial de numai 19.626.

Rusia a raportat de la începutul pandemiei cifre mult mai mici de decese decât restul lumii, precizând că sunt contabilizate numai acele decese provocate direct de Covid-19 iar la începutul lui decembrie, președintele rus Vladimir Putin a susținut chiar că Rusia a reușit să controleze pandemia mult mai bine decât țările occidentale, motiv pentru care nici nu se pune problema unei carantine naționale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG