Linkuri accesibilitate

Rusia: Orice persoană care primește bani din străinătate este un potențial „agent străin”


Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Federației Ruse,, în sesiune de lucru
Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Federației Ruse,, în sesiune de lucru

Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat un proiect de lege care extinde categoria „agenților străini” la orice persoană care primește asistență financiară din străinătate, o modalitate pentru stat de a înăbuși orice activitate independentă sau voce disidentă.

Proiectul de lege, aprobat pe 29 iunie, trebuie să mai treacă prin Camera superioară a parlamentului, Consiliul Federației, înainte de a fi semnat de președintele Vladimir Putin.

În ultimul deceniu, Rusia a folosit așa-numita lege a „agenților străini” pentru a reduce la tăcere persoanele, instituțiile sau organizațiile neguvernamentale implicate în activități considerate politice și care primesc finanțare din străinătate.

Noua lege extinde utilizarea definiției de „agent străin” nu numai la orice individ care primește sprijin financiar din străinătate, dar și la orice individ considerat „sub influență străină”.

De asemenea, este extinsă definiția activităților politice pentru a include o clauză vagă care acoperă orice activități ce „contravin intereselor naționale ale Federației Ruse”.

Persoanele care sunt etichetate oficial drept „agenți străini” nu vor mai putea primi finanțări de stat pentru activități artistice, nu vor putea lucra ca profesori, nu vor avea voie să organizeze evenimente publice sau să lucreze în instituții sau organizații care distribuie informații.

Rusia menține deja mai multe liste cu persoane și entități etichetate drept „agenți străini”.

Odată desemnați drept „agent străin”, indivizii sau organizațiile vizate trebuie să se înregistreze oficial sub această etichetă, să se identifice mereu drept „agent strain” și să se supună unor controale financiare extrem de complicate și birocratice.

Mai mult, orice material pe care îl produce o organizație sau un individ din categoria „agent străin”, de la o banală declarație, la un articol, video sau postare pe rețelele sociale trebuie să fie însoțit de un text standard care-l identifică pe autor drept „agent străin”. Nerespectarea acestei prevederi atrage cu sine amenzi substanțiale, care sunt și cumulative.

Criticii Kremlin-ului atrag atenție că sintagma de „agent străin”, cu conotațiile sale profunde din era sovietică, a fost aleasă tocmai pentru a stigmatiza orice activitatea civică independentă sau voce disidentă. Alt termen cu o lungă istorie sovietică.

Legea „agenților străini” a fost adoptată inițial în 2012, ținta ei fiind în primul rând organizațiile neguvernamentale și grupurile pentru apărarea drepturilor omului care erau, fie și parțial, finanțate din străinătate. Fundația Soros pentru o societate deschisă este un exemplu clasic, dar și organizația Golos, cea mai veche structură independentă din Rusia de monitorizare a alegerilor. Ambele și-au încetat activitatea. În ultimele luni, legea „agenților străini” a mai făcut o victimă de renume: organizația Memorial, înființată încă la sfârșitul epocii sovietice. Memorial se dedicase încă de la sfârșitul anilor 1980 cercetării crimelor comise în timpul Uniunii Sovietice și promovării drepturilor omului în Rusia și fostele republici sovietice.

Destul de repede, legea a fost extinsă pentru a cuprinde organizațiile media, jurnaliști individuali, vloggeri și practic pe oricine care primește bani din afara Rusiei și, în ochii Kremlinului, are o activitate sau opinie politică.

Organizația noastră media, Europa Liberă/Libertatea are 18 jurnalişti de origine rusă pe lista „agenţilor străini”.

În martie, Europa Liberă/Libertatea și-a încetat activitatea în Rusia după ce autoritățile au deschis o procedură de faliment împotriva instituției noastre independente, finanțată de Congresul american. Concomitent, poliția își intensificase presiunile asupra jurnaliștilor Europei Libere/Libertatea.

Procedura de faliment se baza pe faptul că Europa Liberă/Libertatea a refuzat consecvent să plătească amenzile la care fusese condamnată, tocmai pentru că nu se conforma prevederile legi „agenților străini”. Este vorba de amenzi care se ridică între timp la milioane de dolari.

Europa Liberă/Libertatea a contestat de la bun început catalogarea drept „agent străin”, pentru că sugerează ideea că ar fi „un inamic al poporului”. Altă sintagmă cu o lungă istorie sovietică.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG