Linkuri accesibilitate

Rusia: otrava rămâne o armă preferată în lupta cu disidența


Alexei Navalnîi, unul din liderii opoziției ruse, 29 februarie 2020
Alexei Navalnîi, unul din liderii opoziției ruse, 29 februarie 2020

Medicii germani de la spitalul Charite din Berlin au confirmat miercuri, 2 septembrie, că Alexei Navalnîi, cunoscut critic al regimului Putin și anctivist rus anti-corupție a fost otrăvit cu o neorotixină din familia Noviciok.

Noviciok

  • Spre deosebire de alte neurotoxine cunoscute, care sunt folosite sub formă de vapori sau în stare lichidă, novicioc este utilizat ca pulbere fină.Face parte din categoria armelor chimice. Noviciok este alcătuită din două componente care devin toxice în momentul în care sunt amestecate. Când ajunge în corp, perturbă oprește reacțiile chimice dintre țesuturi, determinând pierderea controlului asupra mușchilor și, treptat, asupra tuturor funcțiilor corporale. Noviciok este o armă chimică produsă de URSS în timpul Războiului Rece și despre care se crede că a fost folosită experimental și de alte țări europene.

Serghei Skripal și fiica sa, Iulia

Vladimir Putin și cei doi agenți ruși, acuzați că l-au otrăvit cu novicioc pe Serghei Skripal în martie 2018
Vladimir Putin și cei doi agenți ruși, acuzați că l-au otrăvit cu novicioc pe Serghei Skripal în martie 2018

Înaintea lui Alexei Navalnîi, neurotoxina care îl ține încă în comă pe cel mai opozant al lui Vladimir Putin a fost testată pe un alt inamic al Kremlinului. Skripal, fost agent al serviciului de informații militare rus (GRU) a ajuns în Marea Britanie, unde i s-a oferit protecție, după un schimb de spioni între Statele Unite și Rusia, care avusese loc în 2010. Skripal fusese condamnat în Rusia pentru spionaj în favoarea Regatului Unit. În 2018, împreună cu fiica sa, Iulia, a fost ţinta unui atac cu substanţa otrăvitoare la Salisbury, unde se stabilise de opt ani. Cei doi şi-au revenit între timp.

Skripal și fiica sa au fost contaminați, se pare, doar punând mâna pe clanța ușii de intrare în casa lor, unde fusese plantată de doi ofițeri ai serviciilor militare ruse.

Marea Britanie și premierul de la acea vreme, Theresa May, au denunțat tentativa de asasinat la adresa lui Skripal ca fiind o răzbunare a Rusiei. La vremea respectivă, Londra a expulzat 23 de diplomați ruși. Parlamentul de pe Tamisa a condamnat acțiunile regimului Putin și a pus problema sancțiunilor împotriva celor care au ordonat atacul.

Atentatul asupra lui Skripal a dus la o relație tensionată între state occidentale și Rusia. SUA. Franţa, Germania şi Canada au anunţat la scurt timp după finalizarea anchetei britanice, în septembrie 2018, într-o declaraţie comună, că au „încredere deplină″ în concluziile poliţiei britanice în ancheta privind tentativa de asasinat.

Gelsemium

  • Cea mai toxică sursă de otrăvire cu Gelsemium (face parte din familia iasomiei) este Gelsemium elegans, o plată rară, provenită din Asia, care a fost folosită de asasini plătiți din China și Rusia.

Aleksandr Perepilicnîi

A fost un oligarh rus și critic al Kremlinului care căuta să se refugieze în Marea Britanie în 2009 și care ajuta o investigație a autorităților suedeze asupra unei rețele ruse de spălare de bani. A fost sursa pentru anchetatori a unor dovezi care duceau la oficiali de la Moscova. S-a aflat și la originea dovezilor puse la dispoziția celor care au cercetat moartea, în 2009, a lui Serghei Magnițki, avocatul anticorupție care și-a găsit moartea în închisoarile moscovite. Și acele dovezi conduceau către oficali ruși.

La foarte puțin timp înainte să moară subit, la 44 de ani, în timp ce făcea jogging, Perepilicinîi le-a spus unor colegi că primea amenințări cu moartea. Se întîmpla în 2012.

Era a patra persoană care murea în condiții suspecte și care avea legătură cu cazul Magnițki, însă poliția locală din Surrey, unde locuia, nu a considerat că ar exista semne de întrebare în privința morții sale.

Recent, autoritățile britanice au redeschis ancheta în privința morții lui Perepilicinîi, după ce au descoperit, cu teste noi, urme de Gelsemium în stomacul victimei.

Poloniu-210

  • Poloniul esteo otravă rară și letală - este un element radioactiv, care se găsește în minereul de uraniu. Iar Poloniul 210 este de 250.000 de ori mai toxic decât acidul cianhidric, una dintre cele mai cunoscute otrăvuri, care te omoară repede când este administrat în doze mari.

Aleksandr Litvinenko

Alexandr Litvinenko, înainte să fie otrăvit cu Poloniu
Alexandr Litvinenko, înainte să fie otrăvit cu Poloniu

Aleksandr Litvinenko a fost un ofițer FSB în retragere care a fugit la Londra alături de familia sa și a cerut azil politic. El a fost otrăvit într-un sushi bar în noiembrie 2006, iar la autopsie au fost identificate urme de poloniu -210. Experții britanici au fost de părere că este prima persoană otrăvită cu această substanță, iar iradierea lui Litvinenko a fost puternică.

Înainte de a muri, a scris o scrisoare publică, în care l-a acuzat pe Putin că a ordonat asasinarea sa. Mai devreme, Litvinenko l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a ordonat asasinarea jurnalistei Ana Politkovskaia, împușcată cu două luni înainte de moartea fostului ofițer FSB.

Restul articolului: romania.europalibera.org

XS
SM
MD
LG