Linkuri accesibilitate

Rusia propune un acord de încetare a focului la Zaporojie


Centrala nucleară de la Zaporojie. (Arhivă)
Centrala nucleară de la Zaporojie. (Arhivă)

Forţele ruse au sugerat că la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este nevoie de un acord de încetare a focului pentru a garanta securitatea reactoarelor, și nu de demilitarizarea zonei, relatează agenția DPA.

„Conducerea Naţiunilor Unite şi diplomatul şef al UE nu ar trebui să vorbească despre demilitarizare, ci despre o încetare a focului", a declarat luni Vladimir Rogov, reprezentant al autorităţilor de ocupaţie ruse, pentru agenția de stat Ria Novosti, citată de DPA.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat săptămâna trecută că la Zaporojie ar putea avea loc un dezastru nuclear din cauza bombardamentelor repetare şi a cerut ca zona să fie demilitarizată.

Duminică, 42 de ţări au cerut ca Rusia să predea Ucrainei centrala nucleară de la Zaporoje, pe care o ocupă în prezent. Printre semnatari se numără și R. Moldova, alături de Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Japonia.

Tot duminică s-a relatat că centrala a fost ținta unor noi atacuri. Până acum, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru aceste bombardamente, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu a reușit să trimită o echipă de experți independenți pentru a constata la fața locului starea securității celor șase reactoare ale centralei de la Zaporojie.

Între timp, Rusia și Ucraina au promis că vor facilita o inspecție internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG