Linkuri accesibilitate

Putin îi îndeamnă pe ruși să se vaccineze... dar nu neapărat


Vladimir Putin la „Linia directă”, 30 iunie 2021
Vladimir Putin la „Linia directă”, 30 iunie 2021

Înaintea spectacolului anual numit „Linia directă” al președintelui Vladimir Putin - o sesiune maraton de întrebări și răspunsuri abil coregrafiată în care oamenii din toată Rusia sunt aleși să se adreseze președintelui cu problemele și solicitările lor - o publicație populară în Rusia a denumit acțiunea de ieri „Linie directă” cu anti-vaxxers.

Putin îi îndeamnă pe ruși să se vaccineze... dar nu neapărat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00
Link direct

În timp ce Rusia se confruntă cu o nouă creștere a cazurilor de coronavirus și numărul de morți crește, iar spitalele se luptă cu un aflux uriaș de pacienți, programul i-a oferit lui Putin posibilitatea să adune populația în jurul unei acțiuni de vaccinare susținută de guvernul său, după luni de echivoc, scrie corespondentul Europei Libere la Moscova, Matthew Luxmoore. Putin i-a îndemnat așadar pe ruși să se vaccineze, iar spectacolul de aproape patru ore a fost mai mult un monolog pe această temă. Unii observatorii spun însă că Putin a subminat mesajul prin refuzul de a sprijini cu fermitate ideea vaccinării, sugerând fără dovezi că vaccinurile fabricate în Vest ar fi periculoase și subevaluând amploarea problemei vaccinării.

Cu puțin timp înainte de începerea difuzării programului în direct, autoritățile ruse au înregistrat un nou record de 669 de decese confirmate de coronavirus într-o perioadă de 24 de ore, o cifră pe care experții o pun la îndoială și susțin că este cu mult mai mică decât rata reală de decese într-o țară despre care se crede că subraportează decesele provocate de coronavirus.

Putin a vorbit favorabil despre cele trei vaccinuri aprobate de Rusia și despre ceea ce a spus că este propria sa experiență cu unul dintre ele, și anume cu Sputnik V. El a declarat că „răspândirea continuă a epidemiei este prevenită numai prin vaccinare”, repetând cuvintele oficialilor din domeniul sanitar. Putin a pus însă la îndoială siguranța vaccinurilor anti-coronavirus fabricate în Occident care s-au dovedit eficiente în încetinirea răspândirii pandemiei în multe țări.

„Slavă Domnului că nu am avut situații tragice după vaccinări precum după utilizarea AstraZeneca sau Pfizer”, a spus Putin, fără a da exemple.

Rusia a publicat cifre de vaccinare contradictorii, dar majoritatea estimărilor sugerează că doar aproximativ 12,5% din populație a primit cel puțin o doză. Prin comparație, aproape jumătate din populația Statelor Unite este complet vaccinată, iar în Franța această cifră este de aproximativ 30%.

În această lună, mai multe regiuni rusești au făcut ca vaccinările să fie obligatorii pentru lucrătorii din sectoarele publice, inclusiv pentru cei din comerțul cu amănuntul și din educație. Începând cu 28 iunie, restaurantele din Moscova, epicentrul ultimului val, sunt obligate să deservească numai clienții care prezintă un certificat de vaccin sau dovada infecției recente. Pe fondul acestor evoluții, care au provocat o reacție critică din partea publicului, Putin n-a spus nimic, după ce a arătat clar în ocazii anterioare că vede vaccinarea ca pe o alegere strict personală. El a repetat această idee în timpul emisiunii:

„Nu susțin vaccinarea obligatorie și continui să afirm acest punct de vedere”, a spus el, citind o lege introdusă în anii 1990, despre care a spus că le-a conferit guvernatorilor regionali prerogativa de a impune vaccinarea dacă este necesar, insistând: „Nu există confuzie în acest sens în Rusia”.

De când ritmul infecției a început să crească rapid la începutul lunii iunie, scepticismul larg răspândit în Rusia față de cele trei vaccinuri din țară - sondaje recente arată că 62% dintre ruși sunt împotriva oricărei forme de vaccinare - a alimentat un climat de neîncredere și a obligat autoritățile să opteze pentru acțiuni nepopulare într-o încercare disperată de a contracara răspândirea bolii.

Rusia a fost prima țară care a aprobat un vaccin COVID-19, Sputnik V, într-o decizie controversată luată înaintea încheierii proceselor de testare, dar problemele legate de distribuție și îndoielile cu privire eficienta lui au împiedicat eforturile de vaccinare în masă, chiar dacă alte țări au avansat în campaniile lor de vaccinare. Abia în martie, la patru luni după ce Sputnik V a devenit disponibil pe scară largă, Kremlinul a anunțat că Putin a fost vaccinat. Kremlinul însă nu a furnizat nicio dovadă video care să demonstreze acest lucru și, abia după spectacolul de ieri, Putin a spus în cele din urmă că s-a vaccinat cu Sputnik V.

Întrebat de ce a ales să nu furnizeze imagini care ar putea liniști o națiune sceptică cu privire la vaccinuri și care caută să găsească la președintele ei un model de urmat, Putin a deviat întrebarea transformând-o într-o glumă - nu neapărat bună - și a sugerat că este o problemă de confidențialitate.

„Ce se întâmplă dacă aș avea semnul injecției nu în braț, ci într-un alt loc?” le-a spus el rușilor. „Ar trebui arătat?”

Pentru analiști, reticența continuă a lui Putin de a susține cu putere politicile de vaccinare - care sunt nepopulare în Rusia - face parte dintr-o strategie pragmatică menită să-l distanțeze de inițiativele controversate care i-ar putea afecta imaginea - și, prin procură, să scadă ratingul Rusiei Unite, deja nepopularul partid de guvernământ, controlat de Kremlin, înaintea alegerilor parlamentare din septembrie anul acesta.

„Vaccinarea nu este o politică populară, la urma urmei, și Putin nu dorește ca ratingul său de popularitate să sufere”, a declarat pentru postul nostru analistul politic Abbas Galliamov.

Emisiunea de ieri a fost așadar doar un alt exerciţiu de PR al liderului de la Kremlin.

Previous Next

XS
SM
MD
LG