Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat Ucraina | Kievul în regim de apărare

  • Secretarul de stat american Antony Blinken i-a spus președintei Maia Sandu că Statele Unite sprijină în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
  • NATO va desfășura în premieră elemente ale forței sale de reacție rapidă în țările membre din Europa de Est. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus vineri după summitul Alianței că Statele Unite și alte țări membre vor continua să livreze arme Ucrainei, inclusiv sisteme de apărare aeriană.
  • Uniunea Europeană a hotărât să înghețe activelele europene ale președintelui rus Vladimir Putin și ale ministrului de externe Serghei Lavrov.
  • Consiliul Europei a decis vineri suspendarea Rusiei din această organizație.
  • Kievul s-a pregătit pentru un atac iminent al forțelor rusești vineri, 25 februarie, când trupele invadatoare au ajuns la periferia capitalei, iar ministerul ucrainean al apărării le-a spus locuitorilor să confecționeze cocteiluri Molotov pentru a ajuta armata să-i „neutralizeze” pe atacatorii ruși.
  • Maia Sandu a declarat că în R.Moldova au intrat peste 16.000 de oameni nevoiți să-și părăsească țara. „Ca oameni, astăzi trebuie să fim cu toții solidari cu ucrainenii”, a spus șefa statului moldovean.
  • Parlamentul de la Chișinău a declarat starea de urgență pe întregul teritoriu al Republicii Moldova pentru 60 de zile.
07:00 25.2.2022

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat bilanțul în victime omenești după o zi de invazie rusească: 137 de morți și 316 răniți. El a anunțat și mobilizarea generală, adică toți bărbații apți de luptă, între 18 și 60 de ani, nu au voie să părăsească țara și vor fi chemați la război pentru a-și apăra țara.

07:00 25.2.2022

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a făcut joi remarci despre „atacul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei”. Vorbind la Casa Albă în prima apariție publică după atacul rusesc din Ucraina, Biden a anunțat noi sancțiuni despre care a spus că vor limita participarea Rusiei la economia globală și capacitatea ei militară. Președintele american a anunțat de asemenea sancționarea „elitelor” rusești, inclusiv „miliardarii corupți”, a încă patru bănci rusești și a unor mari companii. Va fi limitată capacitatea Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline sau yeni. Biden a asigurat că sancțiunile nu sunt ultimele. El a insistat că soldații americani nu vor interveni în Ucraina, dar Statele Unite, NATO, vor apăra „orice centimetru” de teritoriu aliat, în baza art. 5 din tratatul Alianței Nord-Atlantice. „Această agresiune nu poate fi lăsată fără răspuns”, a spus Biden, făcând apel la americani să accepte unele neplăceri legate de această ripostă, pe plan economic. „Putin va fi un paria al scenei internaționale”, a spus Biden, numindu-l „tiran” cu „aspirații imperiale”. Biden a spus că ambițiile lui Putin merg dincolo de Ucraina, întrucât el vrea să „refacă” Uniunea Sovietică.

PRIMA ZI DE INVAZIE: ÎNCARCĂ AICI

XS
SM
MD
LG