Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat Ucraina | Kievul în regim de apărare

  • Secretarul de stat american Antony Blinken i-a spus președintei Maia Sandu că Statele Unite sprijină în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
  • NATO va desfășura în premieră elemente ale forței sale de reacție rapidă în țările membre din Europa de Est. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus vineri după summitul Alianței că Statele Unite și alte țări membre vor continua să livreze arme Ucrainei, inclusiv sisteme de apărare aeriană.
  • Uniunea Europeană a hotărât să înghețe activelele europene ale președintelui rus Vladimir Putin și ale ministrului de externe Serghei Lavrov.
  • Consiliul Europei a decis vineri suspendarea Rusiei din această organizație.
  • Kievul s-a pregătit pentru un atac iminent al forțelor rusești vineri, 25 februarie, când trupele invadatoare au ajuns la periferia capitalei, iar ministerul ucrainean al apărării le-a spus locuitorilor să confecționeze cocteiluri Molotov pentru a ajuta armata să-i „neutralizeze” pe atacatorii ruși.
  • Maia Sandu a declarat că în R.Moldova au intrat peste 16.000 de oameni nevoiți să-și părăsească țara. „Ca oameni, astăzi trebuie să fim cu toții solidari cu ucrainenii”, a spus șefa statului moldovean.
  • Parlamentul de la Chișinău a declarat starea de urgență pe întregul teritoriu al Republicii Moldova pentru 60 de zile.
07:00 25.2.2022

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a făcut joi remarci despre „atacul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei”. Vorbind la Casa Albă în prima apariție publică după atacul rusesc din Ucraina, Biden a anunțat noi sancțiuni despre care a spus că vor limita participarea Rusiei la economia globală și capacitatea ei militară. Președintele american a anunțat de asemenea sancționarea „elitelor” rusești, inclusiv „miliardarii corupți”, a încă patru bănci rusești și a unor mari companii. Va fi limitată capacitatea Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline sau yeni. Biden a asigurat că sancțiunile nu sunt ultimele. El a insistat că soldații americani nu vor interveni în Ucraina, dar Statele Unite, NATO, vor apăra „orice centimetru” de teritoriu aliat, în baza art. 5 din tratatul Alianței Nord-Atlantice. „Această agresiune nu poate fi lăsată fără răspuns”, a spus Biden, făcând apel la americani să accepte unele neplăceri legate de această ripostă, pe plan economic. „Putin va fi un paria al scenei internaționale”, a spus Biden, numindu-l „tiran” cu „aspirații imperiale”. Biden a spus că ambițiile lui Putin merg dincolo de Ucraina, întrucât el vrea să „refacă” Uniunea Sovietică.

PRIMA ZI DE INVAZIE: ÎNCARCĂ AICI

07:00 25.2.2022

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat bilanțul în victime omenești după o zi de invazie rusească: 137 de morți și 316 răniți. El a anunțat și mobilizarea generală, adică toți bărbații apți de luptă, între 18 și 60 de ani, nu au voie să părăsească țara și vor fi chemați la război pentru a-și apăra țara.

07:00 25.2.2022

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat vineri că va rămâne la Kiev, în timp ce forțele ucrainene luptă contra invadatorilor ruși care avansează spre capitala ucraineană, în cel mai puternic atac asupra unui stat european de la al doilea război mondial încoace, relatează Reuters.„Dușmanul m-a marcat drept ținta numărul unu” a avertizat Zelenski vineri într-un mesaj televizat. „Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă politic Ucraina distrugându-l pe șeful statului”. „Voi rămâne în capitală. Familia mea e și ea în Ucraina”, a mai spus liderul de la Kiev.

07:13 25.2.2022

Volodimir Zelenski susține că „grupuri de sabotaj” ar fi ajuns la Kiev. „Deținem informația că în Kiev s-ar fi infiltrat grupuri de sabotaj și din cauza asta locuitorii orașului ar trebui să fie foarte atenți. Să se ghideze de regulile impuse de starea de asediu”, a îndemnat Zelenski într-o declarație video de joi spre vineri.

Rusia a atacat Ucraina

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG