Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat Ucraina | Kievul în regim de apărare

  • Secretarul de stat american Antony Blinken i-a spus președintei Maia Sandu că Statele Unite sprijină în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
  • NATO va desfășura în premieră elemente ale forței sale de reacție rapidă în țările membre din Europa de Est. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus vineri după summitul Alianței că Statele Unite și alte țări membre vor continua să livreze arme Ucrainei, inclusiv sisteme de apărare aeriană.
  • Uniunea Europeană a hotărât să înghețe activelele europene ale președintelui rus Vladimir Putin și ale ministrului de externe Serghei Lavrov.
  • Consiliul Europei a decis vineri suspendarea Rusiei din această organizație.
  • Kievul s-a pregătit pentru un atac iminent al forțelor rusești vineri, 25 februarie, când trupele invadatoare au ajuns la periferia capitalei, iar ministerul ucrainean al apărării le-a spus locuitorilor să confecționeze cocteiluri Molotov pentru a ajuta armata să-i „neutralizeze” pe atacatorii ruși.
  • Maia Sandu a declarat că în R.Moldova au intrat peste 16.000 de oameni nevoiți să-și părăsească țara. „Ca oameni, astăzi trebuie să fim cu toții solidari cu ucrainenii”, a spus șefa statului moldovean.
  • Parlamentul de la Chișinău a declarat starea de urgență pe întregul teritoriu al Republicii Moldova pentru 60 de zile.
21:26 25.2.2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța va desfășura elemente ale forței sale de reacție rapidă pentru a liniști țările membre din Est după invazia Rusiei în Ucraina.

„Acum desfăşurăm forţa de reacţie a NATO pentru prima oară în contextul apărării colective”, a declarat secretarul general al Alianţei, după un summit virtual al NATO.

El nu a precizat câți militari din forța de reacție a NATO vor fi desfășurați, dar s-a referit la „mii” și a confirmat că mișcarea va implica forțe terestre, maritime și aeriene.

Statele Unite și unii din ceilalți 29 de membri ai NATO livrează o varietate de arme Ucrainei, iar Stoltenberg a declarat că aceste livrări vor continua. El a spus că armele pe care le vor furniza includ apărarea aeriană.

Dar NATO a declarat că nu va lansa nicio acțiune militară în sprijinul Ucrainei, care este un partener apropiat al alianței, dar nu este membru.

23:41 25.2.2022

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter că a stat de vorbă cu președinta Republicii Moldova și asigurat-o că Statele Unite sprijină în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în contextul atacării Ucrainei de către Rusia.

XS
SM
MD
LG