Linkuri accesibilitate

Rusia recrutează deținuți din Caucazul de Nord pentru războiul din Ucraina (Gulagu.net)


Recruți ai armatei ruse în centrul de concentrare de la Iegorșino, înainte de a pleca război, regiunea Sverdlovsk, 24 iunie 2022
Recruți ai armatei ruse în centrul de concentrare de la Iegorșino, înainte de a pleca război, regiunea Sverdlovsk, 24 iunie 2022

Un grup pentru drepturile omului care monitorizează tratamentul deținuților din penitenciarele rusești afirmă că sute de bărbați dintr-o închisoare din regiunea Adygea, în Caucazul de Nord, au acceptat să se înroleze în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ca urmare a unei agresive operațiuni de recrutare.

Fondatorul organizației Gulagu.net, Vladimir Osecikin, a declarat pentru RFE/RL pe 11 iulie că două surse i-au spus că aproximativ 300 de deținuți din Colonia corecțională nr. 1 din orașul Tlyustenhabl au fost recrutați de compania militară privată Vagner, care are legături cu Kremlinul și este implicată în războiul din Ucraina. Cu o zi mai devreme, Gulagu.net a publicat o înregistrare video despre care susține că a fost realizată din penitenciarul din Adygea, unde sunt încarcerați foști ofițeri de poliție.

Osecikin, care a părăsit Rusia în urmă cu mai mulți ani și este stabilit în Franța, a declarat că în ultimele două săptămâni s-a înregistrat „un flux" de plângeri din partea rudelor deținuților din penitenciarele din aproximativ douăzeci de regiuni din Rusia care denunțau campaniile de recrutare din spatele gratiilor.

Osecikin a mai spus că organizația sa a început să primească informații conform cărora Serviciul Federal de Securitate a început să viziteze penitenciarele pentru a recruta deținuți promițând eliberarea anticipată dacă deținuții acceptă să plece la război.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG