Linkuri accesibilitate

Rusia reia importul de fructe de la mai mulți fermieri moldoveni | Ancheta OrheiLeaks și bucătăria internă a Partidului Șor


În luna august, Rosselhoznadzor a limitat importul în Federația Rusă a produselor vegetale moldovenești.
În luna august, Rosselhoznadzor a limitat importul în Federația Rusă a produselor vegetale moldovenești.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Alte 20 de întreprinderi din R. Moldova vor putea exporta fructe și legume în Federația Rusă – titrează Ziarul de Gardă. „Această decizie a fost luată în urma unei analize a produselor care intră pe piața din Rusia de la întreprinderile moldovenești, pentru care restricțiile temporare fuseseră ridicate anterior”, a precizat „Rosselhoznadzor” în anunțul despre reluarea importurilor de la o serie de companii moldovenești, începând cu ziu de 2 decembrie. Jurnaliștii amintesc că pe 7 octombrie 2022, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, „Rosselhoznadzor” anunța că a fost reluat importul în Rusia a fructelor și legumelor moldovenești doar din raionul Orhei. Atunci, Daniela Turculeț, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a declarat pentru ZdG că aceasta este o „decizie unilaterală și nu a fost consultată cu MAIA și nici cu ANSA”.
  • Portalul newsmaker.md anunță că termenul de activitate a Comisiei Pre-vetting va fi extins. În ședința legislativului din 1 decembrie, deputații au votat în prima lectură modificări la Legea privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Termenul de activitate a Comisiei va fi extins cu șase luni, urmare a solicitării adresate de către Comisia de Pre-vetting Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului. În prezent, scriu jurnaliștii, membrii Comisiei sunt în proces de evaluare a candidaților la funcțiile vacante din CSM. Respectiv, termenul a fost extins pentru a reuși evaluarea tuturor candidaților la funcțiile vacante din celelalte instituții, precum și a judecătorilor Curții Supreme de Justiție.
  • Radio Chișinău îl citează pe comentatorul politic Ion Tăbârță, în opinia căruia, dacă nu ar fi fost România, Republica Moldova s-ar fi aflat într-o situație mult mai complicată. Potrivit expertului, rolul României este unul major în a asigura stabilitatea Republicii Moldova. Totodată, a remarcat Tăbârță, afinitățile dintre cele două state și aspectul identitar, lingvistic și etnic comun, facilitează mult această relație de apropiere. „Mulți poate nu conștientizează, însă cel mai important este că România face aceste lucruri sincer. România nu gândește să anexeze teritorii, așa cum o face regimul lui Putin de la Kremlin”, a mai spus comentatorul.
  • În 2023, prețul poliței de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, pentru persoanele care se vor asigura individual, va constitui 12 636 de lei, de trei ori mai mare față de cea din anul 2022 - 4 056 de lei, informează jurnal.md. Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul viitor a fost aprobat joi, 1 decembrie, de Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină și conform documentului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va fi păstrată la nivel de 9%.
  • TV8.md scrie că în Republica Moldova, în 2021, 139 de persoane s-au infectat cu HIV, numărul fiind în scădere față de anul precedent, când au fost înregistrate 157 de cazuri noi. Totuși, în 2021, a crescut numărul celor purtători de HIV - 636, comparativ cu 534 în 2020. În fiecare an, pe 1 decembrie este marcată Ziua Mondială de Combatere a SIDA, în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu această maladie.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • „Un telefon mobil utilizat de unul dintre liderii protestelor organizate de Partidul Șor în centrul capitalei în ultimele luni, pierdut de acesta în luna august curent și adus la ZdG de un necunoscut, ne-a condus în bucătăria internă a partidului condus de deputatul fugar Ilan Șor” anunță într-o postare jurnaliștii de la Ziarul de Gardă, care a trezit interes sporit pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Reporterii scriu în anchetă că zeci de discuții din telefonul președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, se înțelege faptul că acesta, dar și alți angajați care activează în structurile publice din raionul Orhei, primesc salarii de la Ilan Șor și oamenii săi, altele decât cele pe care funcționarii le obțin de la stat, pentru îndeplinirea obligațiilor de serviciu.
  • Pe Instagram, printre cele mai populare este o postare a portalului Agora care anunță că 78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria foarte vulnerabilă. Alte 12% dintre solicitanți au obținut gradul de vulnerabilitate ridicată, 5% - medie, 2% - scăzută, 1% - non vulnerabilă. În total din toți consumatorii care folosesc gazul drept sursă de încălzire s-au înregistrat aproximativ 420 de mii din 600 de mii.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG