Linkuri accesibilitate

Rusia respinge informațiile din presa americană despre un posibil atac rusesc asupra Ucrainei


Maria Zakharova, purtător de cuvânt al ministerului rus de Externe
Maria Zakharova, purtător de cuvânt al ministerului rus de Externe

Rusia a respins noile rapoarte din presa americană despre un posibil atac rusesc asupra Ucrainei, acuzând Washingtonul că încearcă să agraveze situația în timp ce dă vina pe Moscova, a declarat sâmbătă ziarul Kommersant, citând Ministerul de Externe, scrie agenția Reuters.

Cotidianul Washington Post a citat in ediția sa din 3 decembrie un official american și un document neclasificat care arată că serviciile de informații americane cred că Rusia ar putea planifica o ofensivă multifrontală asupra Ucrainei la începutul anului viitor , care să implice până la 175.000 de soldați.

Statele Unite desfășoară o operațiune specială pentru a agrava situația din jurul Ucrainei în timp ce transferă responsabilitatea asupra Rusiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, citată de Kommersant.

Statele Unite se bazează pe ” acțiuni provocatoare în apropierea granițelor Rusiei, însoțite de retorică acuzatoare”, a spus ea, potrivit sursei citate.

Statele Unite ale Americii, aliații săi din NATO și Ucraina au acuzat Moscova că masează trupe lângă granița cu Ucraina, iar Kievul spune că se teme că Rusia plănuiește un atac.

Moscova a negat orice plan de invadare a Ucrainei, acuzând Kievul că își construiește propriile forțe pentru a ataca teritoriul deținut de separatiștii pro-ruși. Moscova susține că are dreptul să deplaseze forțele sale armate oriunde in teritoriul său.

Anterior președintele american Joe Biden a spus că elaborează inițiative ample pentru a face ” foarte, foarte dificil ” un eventual atac al Rusiei asupra Ucrainei pe fundalul îngrijorărilor sporite occidentale cu privire la intențiile Moscovei , după ce importante dispozitive armate rusești au fost amplasate în apropierea graniței cu Ucraina. O teleconferință între președintele american si cel al Rusiei Vladimir Putin ar putea avea loc zilele următoare după cum au confirmat ambele părți pe 3 decembrie. „Ceea ce fac este să pun laolaltă ceea ce cred că este cel mai cuprinzător și semnificativ set de inițiative pentru a-i face foarte, foarte dificil domnului Putin să meargă mai departe și să facă ceea ce oamenii sunt îngrijorați că va face", a declarat Biden, fără a intra în detalii.

Președintele american a spus și că administrația sa este în „contact permanent” cu Ucraina și aliații europeni cu privire la evoluția situației de pe teren și că Washingtonul nu va accepta niciun fel de „linii roșii” impuse de Moscova în legătura cu Ucraina.

XS
SM
MD
LG