Linkuri accesibilitate

Rusia, rețelele sociale de nișă și alegerile americane


Simpatizanți republicani și democrați demonstrează în timpul dezbaterii dintre candidații la funcția de vicepreședinte al Statelor Unite, Universitatea din Salt Lake City, Utah, 7 octombrie 2020.
Simpatizanți republicani și democrați demonstrează în timpul dezbaterii dintre candidații la funcția de vicepreședinte al Statelor Unite, Universitatea din Salt Lake City, Utah, 7 octombrie 2020.

Experți susțin că amestecul Rusiei în alegerile americane îmbracă forme diferite de cele din 2016. Acum se pare că țintele sunt rețele de socializare mai mici ca Gab și Parler, populate în special de extrema dreaptă.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

Agenția de Cercetare a Internetului, organizația care a coordonat și coordonează intervențiile Rusiei pare să se concentreze acum asupra unor rețele specializate, ceea ce înseamnă că planul din 2016 nu mai funcționează la fel de bine. O recentă investigație a dat la iveală că știrile false introduse în sistem au la origine o pagină de internet din Europa denumită Agenția de Presă pentru Cetățeni aflați în Europa și America.

Din analiza textelor publicate, majoritatea acestora se concentrează asupra tensiunilor rasiale din America și violențelor, punând într-o lumină nefavorabilă stânga politică.

Cu această informație s-a intrat pe platformele Gab si Parler. Facebook, Twitter și LinkedIn au eliminat postările sursei respective, cu legături cu Rusia.

Pentru a oferi credibilitate operațiunii, au fost create profile aparent legitime, pe LinkedIn cu poze generate de inteligența artificială. Aceste manevre nu au avut audiență pe platformele tradiționale, dar au câștigat 14 mii de simpatizanți pe Parler si 3 mii, pe Gab. Investigatorii cred că tot această organizație rusească este și în spatele unei pagini de internet false „Peace Data”, care are ca public-țintă alegatorii de stânga. Aceasta are 13 conturi pe Facebook și două pagini cu 14 mii de abonați.

Analiștii spun că această campanie de influențare a rușilor vizează atât stânga cât și dreapta, cu mesaje specifice. În ambele cazuri, eforturile de dezinformare se mută acum dinspre marile rețele de socializare către alte mai mici, de nișă, folosite pentru a amplifica focare de nemulțumire în societatea americană, obiectivul lui Vladimir Putin fiind să destabilizeze societatea americană.

XS
SM
MD
LG