Linkuri accesibilitate

Rusia se pregătește să atace orașe din sudul Ucrainei, susține Kievul


Intrarea principală în centrala nucleară de la Zaporojie, aflată acum sub controlul armatei ruse
Intrarea principală în centrala nucleară de la Zaporojie, aflată acum sub controlul armatei ruse

Zeci de mii de soldați ruși pregătesc o ofensivă împotriva orașelor Krivoi Rog și Nikolaev din sudul Ucrainei, a declarat consilierul prezidențial Oleksi Arestovici.

Arestovici a estimat că forța de atac rusă numără aproximativ 22 000 de soldați și a spus că un contingent ucrainean „suficient de mare” stă de veghe.

Șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a raportat că trupele ruse au tras cu lansatoare de rachete și artilerie asupra districtelor Sinelnikivski și Krivorizki din regiunea Dnipropetrovsk. Inamicul a lovit Sinelnikovski cu o rachetă antiaeriană. „În Pokrovska hromada există distrugeri de locuințe, mașini avariate", a scris el pe Telegram.

În orașul Nikolaev, port la Marea Neagră, au avut loc explozii puternice pe 2 august dimineața, iar o persoană a fost rănită, a declarat primarul orașului, Oleksandr Sienkovici.

Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) informează că, de la începutul invaziei ruse, au fost uciși 5327 de civilizați și 7257 au fost răniți în Ucraina.

Statele Unite au anunțat la 1 august o nouă tranșă de arme pentru Ucraina, inclusiv muniție pentru lansatoare de rachete și artilerie despre care oficialii militari ucraineni spun că au fost esențiale în lupta pentru respingerea trupelor rusești și pentru lovirea liniilor de aprovizionare ale acestora.

Noul pachet de 550 de milioane de dolari „va include mai multă muniție pentru sistemele avansate de rachete de mare mobilitate, cunoscute și sub numele de HIMARS, precum și muniție pentru alte tipuri de arme”, le-a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, reporterilor de la Casa Albă. Acest nou ajutor ridică la peste 8 miliarde de dolari totalul asistenței militare angajate pentru Ucraina de la preluarea mandatului de către președintele Joe Biden, a precizat Kirby.

HIMARS au o rază de acțiune mai mare și sunt mai precise decât artileria din epoca sovietică pe care Ucraina o avea în arsenalul său. „Pentru a răspunde cerințelor sale în evoluție pe câmpul de luptă, Statele Unite vor continua să lucreze cu aliații și partenerii săi pentru a oferi Ucrainei capacități cheie”, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Casa Albă a precizat că oficialii americani au avut o convorbire telefonică pe 1 august cu înalți oficiali ucraineni pentru a discuta noul pachet de ajutor.

„Oficialii americani au dat colegilor ucraineni informații despre un nou pachet pe care Administrația Biden îl va autoriza astăzi pentru a furniza Ucrainei muniție suplimentară pentru sistemele HIMARS și de artilerie care fac diferența pe câmpul de luptă", se arată într-un comunicat al Casei Albe. Convorbirea a avut loc după ce secretarul apărării, Lloyd Austin, a avut un dialog cu ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, din 29 iulie, în care primul a prezentat în avans planurile viitoare de asistență în domeniul securității.

Convorbirea din 1 august a avut loc între secretarul de stat Antony Blinken, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, președintele Statului Major Întrunit Mark Milley și ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, șeful cancelariei președintelui ucrainean, Andri Iermak, și Valeri Zalujni, comandantul suprem al armatei ucrainene, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Separat, Antony Blinken a declarat că Rusia folosește cea mai mare centrală nucleară ucraineană, cea de la Zaporojie, ca „scut nuclear” pentru că și-a masat trupele acolo, împiedicând forțele ucrainene să riposteze la foc și riscând un teribil accident nuclear.

Blinken a declarat că Washingtonul este „profund îngrijorat” de faptul că centrala Zaporojie, asupra căreia Rusia a fost acuzată că a tras obuze periculos de aproape în martie, este acum o bază militară rusă folosită pentru a trage asupra forțelor ucrainene din apropiere.

XS
SM
MD
LG