Linkuri accesibilitate

Rusia spune că unele unități participante la exerciții militare se vor întoarce la bazele lor


La granița Rusiei cu Ucraina

Rusia a spus marți că unele unități participante la exerciții militare se vor întoarce la bazele lor, dar nu a dat detalii de unde anume, nici de câți militari e vorba.

Pe de altă parte, cu doar câteva ore înaintea acestei declarații a Ministerului rus al Apărării, un oficial american din domeniul apărării a spus că unități rusești se mișcă în direcția graniței cu Ucraina, în loc să se îndepărteze de ea. Întrebat despre anunțul Ministerului Apărării de la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a spus că Rusia ține exerciții militare „pe propriul teritoriu și după propriile planuri”, din timp stabilite. El a avertizat împotriva „isteriei” și a „terorismului informațional”.

Liderii Ucrainei s-au declarat sceptici în privința presupusei retrageri. „Rusia face mereu tot felul de declarații”, a spus ministrul de externe Dmitro Kuleba, adăugând „Noi nu credem ce auzim, credem ce vedem. Când vom vedea trupele plecând, vom crede în de-escaladare”. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că deschiderea spre dialog exprimată de Rusia este „motiv de optimism precaut”, dar nu sunt semne că Moscova ar fi început într-adevăr să-și retragă trupele din zona de graniță. Guvernul Franței a spus că nu a verificat dacă Rusia își retrage într-adevăr trupele de la granița cu Ucraina, dar dacă este adevărat, acesta este „un semnal pozitiv”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG