Linkuri accesibilitate

Rusia și SUA doresc o extindere a cadrului discuțiilor privind armele nucleare


Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov

Rusia spune că dorește ca Marea Britanie și Franța să devină parte a discuțiilor mai largi cu Statele Unite asupra controlului armelor nucleare, în timp ce Washingtonul continuă să caute includerea Chinei în negocieri.

Anatoli Antonov, trimisul Moscovei în Statele Unite, a declarat astăzi că extinderea cadrului negocierilor de control al armelor pentru a include mai multe puteri nucleare ar fi inevitabilă și că Rusia vede includerea Marii Britanii și a Franței în negocieri ca pe o prioritate.

„Această întrebare a luat o relevanță deosebită, având în vedere recenta decizie a Londrei de a crește nivelul maxim al focoaselor nucleare cu 40% - la 260 de unități”, a spus Antonov în comentariile publicate de Ministerul de Externe rus, la o zi după ce înalți oficiali americani și ruși a reluat discuțiile nucleare la Geneva.

În comentarii separate despre care scrie agenția rusă de știri Interfax, viceministrul rus de externe Serghei Reabkov, șeful delegației ruse la discuțiile de la Geneva, a declarat, astăzi, că Washingtonul dorește ca China să fie inclusă în discuțiile mai largi privind controlul armelor nucleare.

Statele Unite și Rusia dețin aproximativ 90 la sută din arsenalul mondial de arme nucleare.

Agenda exactă a discuțiilor de la Geneva nu a fost făcută publică, dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că întâlnirea a fost „de fond și profesională”, iar cele două părți au convenit să organizeze o nouă rundă plenară de discuții la nivel înalt la sfârșitul lunii septembrie.

Președintele American Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au convenit luna trecută să lanseze un dialog bilateral privind stabilitatea strategică pentru a „pune bazele viitoarelor măsuri de control al armelor și de reducere a riscurilor”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG