Linkuri accesibilitate

Rusia susține că aproape 1000 de luptători ucraineni „s-au predat” la Azovstal


Rusia susține că aproape 1000 de luptători ucraineni ascunși în oțelăria Azovstal - ultimul lor bastion din orașul-port Mariupol – „s-au predat” până acum.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat miercuri, 18 mai, că 694 de luptători ucraineni de la Azovstal „s-au predat” în ultimele 24 de ore, inclusiv 29 de soldați răniți. Potrivit lui, cu o zi înainte, alți 265 de soldați ucraineni, inclusiv 51 de răniți, au depus armele.

Astfel, numărul total al militarilor ucraineni care au părăsit uzina în această săptămână se ridică la 959. Se pare că toți au fost transferați pe teritoriul din estul Ucrainei, controlat de separatiștii susținuți de Rusia.

Autoritățile ucrainene nu au confirmat aceste cifre.

La 17 mai, ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Malear, a declarat că negocierile pentru eliberarea luptătorilor sunt în curs de desfășurare, la fel ca și planurile de a-i „evacua” pe cei care se află încă în interiorul oțelăriei.

Ea a adăugat că Kievul nu va dezvălui câți luptători au rămas înăuntru până când toți vor fi în siguranță.

Mariupol a fost locul unora dintre cele mai grele lupte de când Rusia și-a lansat războiul împotriva Ucrainei la 24 februarie.

Kievul a declarat că speră să îi schimbe pe luptătorii ucraineni evacuați cu prizonieri de război ruși. Rusia nu a confirmat deocamdată dacă soldații ar face parte dintr-un schimb de prizonieri, dar unii parlamentari de la Moscova s-au pronunțat ferm împotriva unei astfel de acțiuni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG