Linkuri accesibilitate

Rusia susține că sancțiunile o împiedică să furnizeze gaze către Turcia și Balcani


Rusia a declarat că sancțiunile occidentale o împiedică să mențină o conductă crucială de export de gaze naturale care alimentează Turcia și Balcanii, ceea ce ar putea agrava criza energetică din Europa.

South Stream Transport B.V., unitatea olandeză a gigantului Gazprom controlat de Kremlin, responsabilă de mentenanța gazoductului subacvatic către Turcia, a declarat că Olanda i-a revocat licența începând cu 17 septembrie. Într-o scrisoare adresată managerilor de la South Stream Transport B.V. la 14 septembrie, obținută de RFE/RL, directorul companiei, Oleg Aksiutin, le-a ordonat să oprească toate lucrările, inclusiv să anuleze contractele cu furnizorii occidentali. Oficialii olandezi și turci nu au comentat deocamdată această decizie.

South Steam, care trece pe sub Marea Neagră până în Turcia, are capacitatea de a livra 33 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Turcia consumă jumătate din această cantitate, iar restul este destinat Balcanilor și Europei Centrale, în special Serbiei și Ungariei.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG