Linkuri accesibilitate

Rusia suspendă inspecțiile americane în baza tratatului New Start


Rachetă balistică intercontinentală Minuteman III fără focosîn tompul unui test la baza aeriană Vandenberg , California, Statele Unite, 2 august 2017.

Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start de dezarmare nucleară.

Ministerul rus de Externe a precizat că a luat această măsură ca răspuns la obstacolele puse de Washington inspecţiilor similare ruse la instalaţii din Statele Unite.

Rusia a „informat oficial" luni administrația americană că toate instalaţiile sale supuse inspecţiilor în cadrul acestui tratat vor fi „temporar" inaccesibile”, a comunicat diplomaţia rusă.

Este vorba mai ales de baze de lansare a rachetelor, precum şi de baze aeriene şi navale unde sunt staționate rachete nucleare.

Diplomaţia rusă menţionează în special dificultăţile legate de eliberarea vizelor pentru inspectorii ruşi care ar fi urmat să se deplaseze în America, ca urmare a sancţiunilor occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei din Ucraina.

Anunţul intervine în plină război al Rusiei în Ucraina, lansat pe 24 februarie, despre care Moscova afirmă că este o „operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Noul Tratat START, încheiat în 2011 şi prelungit în 2021 pe o perioadă de cinci ani până la 4 februarie 2026, obligă SUA şi Rusia la limite verificabile pentru ICBM (rachete balistice intercontinentale), SLBM (rachete balistice lansate de pe submarine) şi bombardiere grele dotate cu arme nucleare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG