Linkuri accesibilitate

Rusia: una din cele mai vechi organizații pentru drepturile omului închisă, din cauza legii „agenților străini”


Activistul Lev Ponomariov în fața unui tribunal din Moscova, 11 ianuarie 2021.
Activistul Lev Ponomariov în fața unui tribunal din Moscova, 11 ianuarie 2021.

Cunoscutul activist rus Lev Ponomariov a fost nevoit să-și închidă organizația pentru apărarea drepturilor omului „ONG-ul pentru Drepturile Omului” din cauza controversatei legi a „agenților străini”. Ponomariov a anunțat închiderea organizației sale pe 1 martie când au intrat în vigoare amenzile majorate pentru încălcarea legii „agenților străini”.

ONG-ul fusese creat în 2019 după verdictul Curții Supreme care îl obligase pe Ponomariov să închidă întreaga structură de monitorizare a drepturilor omului în Rusia, care purta același nume și pe care o înființase cu peste 20 de ani în urmă. Organizația originală a fost închisă pentru că Ponomariov a refuzat de la bun început să-și înscrie organizația drept „agent străin”.

Legea a fost adoptată inițtial în 2012 și se referea la organizațiile neguvernamentale implicate în activități politice și cu finanțare din străinătate care erau obligate să se înscrie drept „agenți străini”. La timpul respective Ponomariov argumentase să munca în domeniul drepturilor omului nu este o activitate politică.

Între timp, legea a fost există, cuprinde acum atât organizații media cât și persoane juridice iar amenzile pentru încălcarea prevederilor ei au devenit exorbitante.

„Colaborez cu mii de experți care acum ar putea fi amendați individual pentru această colaborare” a declarat luni Ponomariov, explicând motivul pentru care închide și ONG-ul fondat în 2019.

Ponomariov, în vârstă de 79 de ani, este unul din co-fondatorii organizației „Memorial” în 1988, alături de fizicianul și disidentul Andrei Saharov, laureate al premiului Nobel pentru Pace. În 1989, i-a lua locul lui Saharov în legislativul sovietic, după decesul submit al fizicianului. A fost membru al legislativului Rusiei sovietice și după proclamarea independenței, în primul parlament al Federației ruse. În această postură a condus și ancheta privind tentative de puci din august împotriva lui Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG