Linkuri accesibilitate

Rusia Unită și Putin, învinși la alegerile de la Moscova


Imagine cu rezultatele preliminare ale alegerilor
Imagine cu rezultatele preliminare ale alegerilor

O interpretare diametral opusă a rezultatului a avut Kremlinul.

Partidul de guvernământ rusesc Rusia Unită, care-l sprijină pe președintele Vladimir Putin, a suferit o înfrângere usturătoare la alegerile pentru consiliul municipal de la Moscova. Așa indică rezultatele preliminare, sugerând că o strategie de vot promovată de politicianul din opoziție Alexei Navalnîi a dat roade.

Peste 3000 de campanii electorale au culminat de-a lungul și de-a latul Rusiei la 8 septembrie, când s-au ținut 16 scrutine regionale pentru posturi de guvernator, 12 pentru legislative regionale și sute de competiții municipale. Atenția cea mai mare s-a concentrat asupra Moscovei, unde scoaterea din cursă a multor candidați independenți a provocat o serie de proteste pe durata verii.

Candidații Rusiei Unite au câștigat 25 din cele 45 de locuri ale Dumei orașului Moscova, suficiente ca să mențină majoritatea formațiunii, arată rezultatele preliminare complete date publicității luni, dar în 2014 câștigaseră 28 de locuri, plus 10 cucerite de candidații independenți care sprijineau partidul. În total, o pierdere de o treime din locuri, potrivit socotelii agenției Reuters.

Alexei Navalnîi înainte de a-și arunca votul în urnă
Alexei Navalnîi înainte de a-și arunca votul în urnă

Liderul din opoziție Alexei Navalnîi a calificat rezultatul drept o victorie pentru tabăra sa. „La Moscova am fost martorii triumfului votului inteligent. Noi spuneam că obiectivul este să lăsăm Rusia Unită fără majoritate în Consiliul Municipal, dar acela a fost un scenariu ideal – foarte mare, foarte ambițios pentru prima încercare. Cu toate acestea, este limpede că asta s-a întâmplat – Rusia Unită a pierdut alegerile la Moscova”, a spus Navalnîi.

O interpretare diametral opusă a rezultatului a avut Kremlinul. „Rezultatele electorale arată că toate deliberările politologilor despre voturi de protest ș.a.m.d nu s-au adeverit”, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov. El a adăugat că în ciuda unei scăderi la Moscova, Rusia Unită a avut performanțe bune în alte locuri. „În general, la nivelul țării, partidul și-a demonstrat poziția de lider politic”, a mai spus Peskov.

Candidații Rusiei Unite păreau luni să fi câștigat posturile de guvernator la St. Petersburg și în alte 15 regiuni. Rusia Unită a suferit o înfrângere grea la alegerile pentru parlamentul regional de la Habarovsk, din Orientul Îndepărtat, unde a câștigat numai două din cele 24 de locuri disputate.

La Moscova, comuniștii au cucerit 13 locuri în consiliul municipal, cu cinci mai multe decât în 2014. Partidul Iabloko, de opoziție, a câștigat trei locuri, iar un candidat independent sprijinit de aceeași formațiune a câștigat și el. Va fi prima oară când Iabloko va fi reprezentat în Duma municipală moscovită, din 2005. Alte trei locuri au revenit partidului Rusia Justă.

Alexander Beglov ieșind din cabina de vot
Alexander Beglov ieșind din cabina de vot

În al doilea oraș rusesc ca mărime, St. Petersburg, guvernatorul interimar Alexander Beglov a primit peste 64% din voturi, chiar dacă în anul de când a fost pus în post de Putin s-a făcut remarcat mai mult prin gafe și decizii discutabile.

Rusia Unită și-a pierdut din popularitate după mărirea vârstei de pensionare și a taxei pe valoarea adăugată, anunțarea unui plan de impozitare mai mare a transportului de marfă rutier și altele. Organizația rusească Golos, care monitorizează independent alegerile, a înregistrat peste 1700 de încălcări electorale la scara Federației, din care 560 la Moscova și 220 la St. Petersburg. Pe platformele sociale au fost semnalate numeroase fraude, dar acestea nu au putut fi confirmate din surse independente.

Autoritatea rusă din telecomunicații a acuzat companiile americane Google și Facebook că au violat legislația rusească ce interzice agitația electorală în ziua votării. Roskomnadzor a făcut acuzația la 8 septembrie.

Răspunzând acuzațiilor, Google a spus luni, 9 septembrie că este pentru „agitație electorală responsabilă”, care respectă legislația locală. Facebook a spus că cei care fac agitație – nu compania – sunt datori să se conformeze legislației electorale locale, adăugând că dacă primește reclamații pe această temă, le analizează și ia măsurile de rigoare. În declarația sa, Roskomnadzor a spus că acțiunile celor două companii pe internet sunt „inacceptabile” și ar putea fi considerate „amestec în afacerile suverane” ale țării.

Duminică s-a votat și în Crimeea și la Sevastopol, teritorii ucrainene anexate ilegal de Moscova în 2014. Alegerile din peninsulă nu au fost recunoscute însă de Uniunea Europeană, care și-a făcut cunoscută poziția într-o declarație a purtătoarei de cuvânt a CE, Maja Kocijancic. Aceeași poziție a formulat-o ministrul de externe al R. Moldova, Nicu Popescu, aflat luni într-o vizită la Kiev.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG