Linkuri accesibilitate

Rusia: Zeci de persoane reținute pentru că au demonstrat în sprijinul lui Alexei Navalnîi


Protest individual împotriva reținerii lui Alexei Navalnîi.
Protest individual împotriva reținerii lui Alexei Navalnîi.

Mai mult de 70 de protestatari au fost reținuți în Rusia, după ce au cerut eliberarea criticului din opoziție, Aleksei Navalnîi, care a fost arestat la întoarcerea în Moscova, duminică.

Navalnîi, care și-a îndemnat luni concetățenii să iasă în stradă, la proteste, a fost plasat luni în arest pe 30 de zile, după un proces sumar organizat în apropiere de Moscova. Între timp, a fost mutat la renumita închisoare Matrosskaya Tishina din capitala rusă, a informat Alexei Melnikov, activist pentru drepturile omului care l-a și vizitat pe Nevalnîi.

Serviciul federal al penitenciarelor din Rusia a spus că opozantul a fost reținut la revenirea în țară din cauza unor „încălcări multiple” ale condamnării sale cu suspendare pentru fraudă, din 2014, într-un dosar pe care Navalnîi îl consideră politic.

Arestarea opozantului rus a trezit numeroase reacții internaționale de condamnare. Ministrul german de externe, Heko Maas, a reamintit Moscovei că „Rusia s-a angajat prin tratate internaționale să respecte drepturile fundamentale ale omului” și a cerut eliberarea fără condiții a opozantului. Cereri similare au fost formulate de Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, de Uniunea Europeană și Statele Unite, de alte țări și organizații internaționale.

XS
SM
MD
LG