Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Peskov: tendința de a pompa arme în Ucraina amenință securitatea în Europa


Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Cele mai recente informații legate de exploziile din regiunea transnistreană le găsiți într-un live blog separat: Explozii în Transnistria.

Ultimele evoluții:

  • Președintele american Joe Biden a cerut joi Congresului să aprobe un ajutor suplimentar de urgență de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Banii sunt pentru apărare, asistență economică și umanitară , relatează New York Times.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat Occidentul că „tendința de a pompa arme, inclusiv arme grele în Ucraina, amenință securitatea continentului și provoacă instabilitate."
  • Rusia nu a primit încă un răspuns din partea Ucrainei cu privire la ultimele sale propuneri pentru un posibil acord de pace, a declarat la Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. „În această dimineață, până la această conferință de presă, partea rusă nu primise vreum răspuns”, a precizat Zaharova, citată de Reuters.
  • Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a calificat războiul din Ucraina drept o „absurditate în secolul XXI", după ce a vizitat orașul Borodîanka, în vecinătatea Kievului, unde au fost găsite cadavrele unor civili, unele dintre ele prezentând semne de tortură.
  • Ministrul ucrainean al apărării afirmă că țara sa se va confrunta cu „săptămâni extrem de dificile”, avertizând asupra unor „distrugeri” majore în ampla ofensivă rusești în curs de desfășurare în estul țării. Rusia „va încerca să provoace cât mai multă durere”, a declarat Oleksiy Reznikov la 27 aprilie, avertizând cu privire la „victime și distrugeri dureroase”.
  • Microsoft afirmă că specialiștii săi au stabilit că hackerii ruși au desfășurat atacuri cibernetice distructive împotriva Ucrainei, inclusiv unele care au avut loc chiar și cu un an înainte de lansarea invaziei din 24 februarie.
  • Forțele rusești au folosit gaze lacrimogene și grenade tip flashbang pentru a dispersa un miting pro-Ucraina în orașul ocupat Herson pe 27 aprilie, a declarat Parchetul General al Ucrainei, la o zi după ce Rusia a afirmat că armata sa a preluat controlul asupra regiunii Kherson.
  • Președintele rus Vladimir Putin a amenințat din nou Occidentul, avertizând că orice țară care se amestecă în Ucraina, trebuie să se aștepte la o reacție fulgerătoare. „Putem recurge la mijloace [pentru a răspunde] pe care nimeni nu le are. Nu ne vom lăuda cu ele, le vom folosi dacă este necesar", a mai spus Putin, fără a explica la ce „mijloace” face aluzie.
  • Uniunea Europeană acuză Moscova de „șantaj", după ce Gazprom a întrerupt complet livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, prima întrerupere a livrărilor către clienții europeni de când aliații internaționali au impus sancțiuni drastice Kremlinului pentru invazia neprovocată a Ucrainei.

Mark Milley: Rusia trebuie să plătească pentru războiul din Ucraina

Șeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat într-un interviu că întreaga ordine globală de după al Doilea Război Mondial este în pericol, dacă Rusia nu plătește un preț pentru invazia Ucrainei.

„Dacă această agresiune este permisă, dacă Rusia nu plătește un preț, așa-numita ordine internațională va fi abandonată și vom intra într-o perioadă de instabilitate mărită”. Generalul Milley a spus că în joc este sistemul de securitate internațională, în vigoare de 78 de ani. Mai multe AICI.

Volodimir Zelenski: Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană, adăugând că forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o eventuală concentrare de efective rusești pe teritoriul temporar ocupat al Republicii Moldova.

Răspunzând întrebărilor presei după o întâlnire cu directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, la Kiev, şeful statului ucrainean a spus, conform unui comunicat publicat pe pagina de internet a președinției Ucrainei, că împărtăşeşte pe deplin evaluarea situaţiei făcută de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a spus, după ședința SIS de ieri, că recentele incidente din regiunea transnistreană ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului care urmăresc destabilizarea. Volodimir Zelenski a precizat: „Înțelegem clar că acesta este unul dintre pașii Federației Ruse. Serviciile speciale lucrează deja acolo. Nu este vorba doar de știri false. Este clar de ce – să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova. Le transmite că, dacă Moldova va sprijini Ucraina, vor fi urmați anumiți pași”.

Vladimir Putin spune că mai speră într-o soluție diplomatică în Ucraina

În cadrul întrevederii cu secretatul general ONU, Antonio Guterres, președintele rus Vladimir Putin a declarat că mai speră într-o soluție diplomatică în Ucraina. „Încă ne așteptăm și sperăm că vom reuși să ajungem la acorduri pe cale diplomatică”, a spus Putin, care a susținut că la negocierile de la Istanbul s-ar fi ajuns la un „compromis”. Negocierile ar fi fost însă „deraiate” de relatările care au urmat despre atrocitățile comise de armata rusă împotriva civililor, la Bucea, în apropiere de Kiev.

„Armata rusă nu a avut nimic de-a face cu asta [cu atrocitățile împotriva civililor],” a spus Putin.

Președintele rus a mai spus că și situația de la Mariupol, orașul-port de la Marea Azov asediat de săptămâni de forțele ruse, ar putea fi rezolvată prin negocieri. A repetat însă acuzația, până acum nefondată, că forțele ucrainene baricadate în combinatul siderurgic Azovstal ar folosi civili ca „scuturi umane”.

Un posibil nou mormânt comun, descoperit în apropiere de Mariupol

În apropiere de Mariupol, a fost descoperită o altă presupusă groapă comună în care se crede că au fost înmormântați locuitori ai orașului asediat de peste o lună de forțele ruse. Jurnaliştii proiectului „Shemî” al serviciului ucrainean al Europei Libere au publicat imagini făcute din satelit, care arată șanțuri săpate pentru morminte. În fotografiile făcute pe 24 martie apare cimitirul Starokrîmskii de pe teritoriul satului Starîi Krîm, care se afla deja sub controlul trupelor ruse. Lungimea șanțurilor de la acea dată este estimată la 60-70 de metri. O lună mai târziu, lungimea lor ajunge deja la 200 de metri, iar unele dintre șanțuri sunt astupate. Mai multe amănunte, AICI.

Din Mariupol în Muntenegru | Povestea unui băiețel și a papagalului său

Zahar Shvets, în vârstă de 10 ani, nu a putut fugi din Mariupol fără papagalul lui mult iubit, Sonic.

Acum, alături de mama lui, Halina, au găsit refugiu în Muntenegru, după ce proprietara unui apartament a anunțat pe rețelele de socializare că propriile amintiri ale războaielor din Balcani din anii 90 au convins-o să le ofere cazare.

Ministerul apărării de la Londra: Rusiei îi lipsesc în continuare elemente-cheie din „structura logistică” în Ucraina

Moscova a înregistrat doar progrese minore de când și-a reorientat ofensiva militară spre estul Ucrainei, se spune în analiza cotidiană a Ministerului britanic al Apărării. Într-o postare pe Twitter, de pe 25 aprilie, se arată că Rusiei îi lipsesc în continuare elemente cheie din „structura logistică”, iar asediul combinatului metalurgic Azovstal de la Mariupol „a dus la epuizare în multe unități rusești, care și-au pierdut din eficiență în lupte”.

Decizia Moscovei de a nu lua cu asalt combinatul siderurgic, ci doar de a-l supune unui asediu prelungit, face ca unitățile rusești de acolo să rămână pe loc, deci să nu poată fi trimise în altă parte, în caz de nevoie. Potrivit aceleiași analize, hotărârea ministerului rus al Apărării de a prelua administrarea compensațiilor acordate familiilor militarilor decedați pe front indică „o posibilă încercare de a ascunde adevărata amploare a pierderilor”.

Statele Unite cred că Ucraina poate câștiga războiul dacă „are echipamentul potrivit”

Statele Unite consideră că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Rusiei dacă are „echipamentul potrivit”, a declarat pe 25 aprilie șeful Pentagonului, Lloyd Austin, după o călătorie la Kiev efectuată împreună cu secretarul de stat, Antony Blinken.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (centru) în timpul întâlnirii cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin (stânga), și secretarul american de stat, Antony Blinken (dreapta), Kiev, 24 aprilie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (centru) în timpul întâlnirii cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin (stânga), și secretarul american de stat, Antony Blinken (dreapta), Kiev, 24 aprilie 2022

Vizita din 24 aprilie a avut loc în momentul în care războiul a intrat în a treia lună, cu mii de morți și milioane de refugiați. Invazia rusească din Ucraina începută pe 24 februarie a fost contracarată de Occident cu un sprijin masiv pentru Kiev, inclusiv livrări de arme.

„Primul pas în obținerea victoriei este să crezi că poți câștiga. Și ei cred că putem câștiga", a spus ministrul american al apărării unui grup de jurnalişti după ce el și Blinken s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Mai multe amănunte AICI.

Armata rusă a reluat asaltul contra uzinei siderurgice Azovstal de la Mariupol

Rusia și-a reluat asaltul asupra luptătorilor ucraineni care încă rezistă la combinatul sideruric Azovstal din Mariupol, la câteva zile după ce Moscova s-a declarat victorioasă în câteva puncte-cheie din orașul-port strategic din sudul Ucrainei, și a spus că forțele sale nu au nevoie să cucerească Azovstal.

Atacul asupra orașului Mariupol, cea mai mare bătălie a conflictului, durează de câteva săptămâni. Cucerirea orașului e considerată vitală pentru încercarea Rusiei de a conecta regiunea estică Donbas cu Crimeea, peninsula ucraineană de la Marea Neagră anexată abuziv de Rusia în 2014.

Mariupol: un oraș cândva prosper din Ucraina, transformat in cimitir
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00

Zelenski: Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile de război

Ucraina are nevoie de șapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazia Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 21 aprilie, într-o alocuțiune virtuală adresată consiliilor de conducere ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale. Forțele rusești, spune Zelenski, urmăresc să distrugă „toate obiectele din Ucraina care pot servi drept bază economică pentru viață" inclusiv gări, depozite de alimente, petrol sau rafinării.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că, estimativ, pagubele provocate clădirilor și infrastructurii din Ucraina sunt de 60 de miliarde de dolari. În această estimare nu intră pagubele provocate economiei ucrainene de război, a spus Malpass, care a adăugat că „războiul este încă în curs de desfășurare, așa că aceste costuri sunt în creștere”.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:33 0:00

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG