Linkuri accesibilitate

Sârbii din nordul Kosovo pun condiții pentru înlăturarea baricadelor


Protest al etnicilor sârbi din nordul Kosovoului
Protest al etnicilor sârbi din nordul Kosovoului

Soluția înlăturării baricadelor din nordul țării se află la Priștina, spun etnicii sârbi din Kosovo.

Eliberarea sârbilor arestați, renunțarea la „listele secrete pentru arestarea și împușcarea sârbilor”, precum și retragerea unităților speciale ale poliției kosovare din nordul Kosovo sunt condițiile pentru înlăturarea baricadelor ridicate în această zonă, a declarat Goran Rakić, președintele Listei sârbe, în cadrul unui protest desfășurat joi în comuna Rudare din municipalitatea Zvečan.

Protestul a avut loc în locul unde se află una dintre cele nouă baricade ridicate de unii cetățeni sârbi în nordul Kosovo, după arestarea fostului ofițer sârb al poliției kosovare, Dejan Pantic, la 10 decembrie.

„Fără îndeplinirea acestor condiții, nici nu ne gândim să înlăturăm baricadele, pentru că ne-am săturat să așteptăm să vedem care dintre noi este următorul pe lista pentru arestare sau execuție, doar pentru că suntem sârbi", a declarat Rakić, șeful celui mai mare partid al sârbilor din Kosovo, care funcționează cu sprijinul oficial al Belgradului.
El a afirmat că soluția la această criză se află „exclusiv la Priștina".

Ministrul afacerilor interne din Kosovo, Xhelal Sveçla, a negat afirmațiile potrivit cărora poliția kosovară ar avea liste, conform cărora ar aresta foști polițiști de naționalitate sârbă.

Fiul lui Dejan Pantic, Predrag Pantic, fostul președinte al Tribunalului municipal din Mitrovica, Nikolla Kabashiq, fostul președinte al consiliului local din Zveçan, Dragisa Millovic, precum și alte persoane din sectorul educației și al justiției s-au adresat mulțimii la începutul protestului.

Vorbitorii au spus că doresc pace, că vor să rămână și să trăiască în Kosovo, că nu au nimic împotriva poporului albanez, dar că sunt împotriva guvernului din Kosovo, condus de Albin Kurti. Ei au condamnat arestarea sârbilor în din nordul țării și, după cum spun ei, detașarea unor unități speciale ale poliției kosovare în acea parte a Kosovo. Ei consideră că scopul arestărilor este de a „timora” poporul sârb.

Primarul municipiului Štërpce, Dallibor Jevtić, care face parte și el din Lista sârbă, a declarat că „în această confruntare, sârbii sunt uniți”. El a adăugat că obiectivul prim-ministrului Kurti este ca la sud și la nord de râul Iber să nu mai existe sârbi, sau să existe doar cei care vor să-i recunoască autoritatea.

Poliția kosovară a precizat că protestul s-a încheiat în mod pașnic și că, potrivit estimărilor de pe teren, la el au participat aproximativ 1500 de persoane.

Radio Europa Liberă a aflat că la protest au fost prezenți și membri ai comunității sârbe din alte zone ale Kosovo. Este vorba, în principal, de persoane angajate în instituțiile sârbe care funcționează în Kosovo.

Printre cei prezenți s-au numărat și persoane care lucrează în instituțiile din Kosovo, în principal în cele de autoguvernare locală.

Unii dintre cetățenii adunați la Rudare, cu care REL a stat de vorbă, au spus că protestează pentru a-și obține drepturile, dar au fost și unii care au declarat că au fost forțați să vină să protesteze. Astfel de adunări sunt o „obligație de serviciu” pentru angajații din instituțiile sârbe din Kosovo.

Vučić acordă sprijin total protestatarilor

Manifestația de protest, despre care s-a spus că este „cea mai mare de până acum”, a fost organizată după apelul așa-numitului Stat Major de criză, format din angajați ai instituțiilor Serbiei din Kosovo și reprezentanți ai Listei sârbe.

În apelul la protest, s-a spus că vor să transmită un mesaj că nu sunt de acord cu "persecuțiile și crimele".

Anterior, Rakiq spunea într-un mesaj video că prim-ministrul Kurti intenționează „să ucidă sârbi” la baricade. Kurti declarase, de fapt, pentru ziarul britanic Guardian, că „își exprimă îngrijorarea că îndepărtarea baricadelor ar putea duce la potențiale victime”.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că le oferă „sprijin total” sârbilor din Kosovo.

Autoritățile kosovare au declarat că au capacitatea de a îndepărta baricadele, dar că acordă timp misiunii NATO, KFOR, pentru a convinge comunitatea locală să deblocheze singură drumurile.

Între timp, Vučić a declarat că baricadele vor fi îndepărtate atunci când va fi formată Asociația municipalităților cu majoritate sârbă, organizație convenită în cadrul dialogului pentru normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia.

Autoritățile din Kosovo se opun formării acestei asociații, pe motiv că nu poate exista o asociație monoetnică în Kosovo și că nu este în conformitate cu Constituția Kosovo.

XS
SM
MD
LG