Din 2020, Gazprom a redus livrările de gaze, generând o criză a prețurilor fără precedent. Cu ajutoare europene și americane, guvernul a acoperit o parte din facturi. Dar lumina s-a stins în multe case din cauza costurilor și a bombardamentelor ruse în Ucraina. Odată cu primăvara, facturile la energie vor scădea. Dar cum vom trece peste iarna următoare?
Proiectul special Să fie lumină e despre cum putem produce energie mai ieftină, la noi acasă.
În episodul 5 al proiectului, am mers la fotograful Dinu Bubulici, care și-a construit o casă eficientă energetic, izolând bine pereții, podul și acoperișul și achiziționând panouri fotovoltaice. În plus, Dinu și-a mai pus și creativitatea în mișcare, "inventând" un sistem de încălzire a podelii... dintr-un aparat de aer condiționat.
În episodul patru, v-am arătat o stână în care, zeci de ani la rând, nu exista lumină deloc. Aflată la marginea satului Temeleuți, aceasta nu era conectată la rețeaua electrică. Dar, de trei ani, lumina s-a aprins la stână datorită energiei solare.
În episodul trei, am pus întrebarea: ar putea Chișinăul să treacă de la gaz la biomasă? Una dintre centralele orașului deja încălzește Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor din sectorul Botanica datorită unei plante noi pentru Republica Moldova: miscanthus. Promotorii energiei verzi spun că modelul ar putea fi replicat la scară mai largă, în toate localitățile din țară.
În episodul doi, v-am povestit istoria Mariei Josan, care datorită unui cazan pe biomasă, unde arde lemn și vreascuri tocate din livezile din împrejurimile satului, a reușit să-și înmulțească plantele în seră și în sezonul rece.
În primul episod, am aflat cum pot genera energie orașele și satele Moldovei. Am mers în satul Feștelița, pentru a afla cum au reușit instituțiile publice ale acestei localități să primească facturi zero la energie.