Linkuri accesibilitate

Să fie lumină | Cum să ai apă caldă fără gaz sau electricitate 


Familia Veronicăi Mocan are instalat acasă un boiler conectat la un colector solar, care încălzește apa de la soare.
Familia Veronicăi Mocan are instalat acasă un boiler conectat la un colector solar, care încălzește apa de la soare.

Familia Mocan a găzduit 48 de refugiați ucraineni în ultimul an. Problema lor principală ca gazdă a fost lipsa apei calde. Un colector solar, care încălzește apa menajeră de la soare, i-a ajutat să depășească dificultatea. Află cum îți poți construi propriul colector solar și tu. 

Cum să ai apă caldă fără gaz sau electricitate 
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:15 0:00

Din 2020, Gazprom a redus livrările de gaze, generând o criză a prețurilor fără precedent. Cu ajutoare europene și americane, guvernul a acoperit o parte din facturi. Dar lumina s-a stins în multe case din cauza costurilor și a bombardamentelor ruse în Ucraina. Odată cu primăvara, facturile la energie vor scădea. Dar cum vom trece peste iarna următoare?

Proiectul special Să fie lumină e despre cum putem produce energie mai ieftină, la noi acasă.

În episodul 5 al proiectului, am mers la fotograful Dinu Bubulici, care și-a construit o casă eficientă energetic, izolând bine pereții, podul și acoperișul și achiziționând panouri fotovoltaice. În plus, Dinu și-a mai pus și creativitatea în mișcare, "inventând" un sistem de încălzire a podelii... dintr-un aparat de aer condiționat.

Cum îți construiești o casă eficientă energetic? 
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00

În episodul patru, v-am arătat o stână în care, zeci de ani la rând, nu exista lumină deloc. Aflată la marginea satului Temeleuți, aceasta nu era conectată la rețeaua electrică. Dar, de trei ani, lumina s-a aprins la stână datorită energiei solare.

În episodul trei, am pus întrebarea: ar putea Chișinăul să treacă de la gaz la biomasă? Una dintre centralele orașului deja încălzește Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor din sectorul Botanica datorită unei plante noi pentru Republica Moldova: miscanthus. Promotorii energiei verzi spun că modelul ar putea fi replicat la scară mai largă, în toate localitățile din țară.

Ar putea orașul Chișinău să treacă de la gaz la biomasă? Potențialul plantei miscanthus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:51 0:00

În episodul doi, v-am povestit istoria Mariei Josan, care datorită unui cazan pe biomasă, unde arde lemn și vreascuri tocate din livezile din împrejurimile satului, a reușit să-și înmulțească plantele în seră și în sezonul rece.

De la sobă la cazan sau cum a reușit o antreprenoare să cultive flori pentru 8 martie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

În primul episod, am aflat cum pot genera energie orașele și satele Moldovei. Am mers în satul Feștelița, pentru a afla cum au reușit instituțiile publice ale acestei localități să primească facturi zero la energie.

XS
SM
MD
LG