Linkuri accesibilitate

Surse alternative de aprovizionare cu gaz | Fiecare al patrulea moldovean e sărac absolut


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Radio Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • În cazul sistării livrării de gaze de către Gazprom, Republica Moldova are câteva soluții alternative, dar cum reiese dintr-o analiză a Mold-Street acestea nu pot acoperi imediat nevoile țării. Este vorba despre conducta Iași-Ungheni-Chișinău, cu o capacitate de transport de aproximativ 5 milioane de metri cubi de gaz zilnic. Conducta ar satisface doar parțial necesitățile în situația în care Moldova, fără regiunea transnistreană, consumă zilnic până la 10 milioane de metri cubi de gaze. A doua sursă ar fi conducta Transbalcanică, nefolosită acum, și despre care un studiu internațional arată că importurile spre R. Moldova nu pot fi făcute rapid. Unii experți spun însă că ea ar putea deveni un coridor de aprovizionare atractiv, având în vedere că Grecia și Turcia se pregătesc să-și extindă capacitățile de import de gaz natural lichefiat prin 10 terminale. Costurile pentru transportarea gazelor s-ar ridica însă la peste 40 de dolari miea de metri cubi de gaz, aproape de două ori mai mult decât costurile de tranzit prin Ucraina.
  • Consiliul Audiovizualului a solicitat Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național Anticorupție și Consiliului Concurenței să investigheze dacă posturile de televiziune Primul în Moldova și Accent TV, anterior afiliate Partidului Socialiștilor, ar avea în prezent un alt beneficiar. Potrivit portalului Media Azi, autoritatea din domeniul audiovizualului, a făcut solicitarea în contextul în care compania ce deține cele două posturi are o nouă administratoare și există presupuneri rezonabile că cele două televiziuni ar fi trecut sub controlul Partidului ȘOR.
  • Fiecare al cincilea învățător din Republica Moldova are peste 60 de ani, indice care alcătuiește circa 20% din numărul total al cadrelor didactice. Totodată, numărul profesorilor cu vârsta de până la 30 de ani a scăzut, ajungând la nici 9% din numărul total. AGORA scrie că în sistemul de învățământ activau peste 47 de mii de profesori, dintre care 86% sunt femei. Cei mai mulți dintre profesori activează în învățământul primar și secundar, iar cei mai puțini în învățământul profesional tehnic.
  • Situația dosarului penal intentat lui Chiril Lucinschi, în care fostul deputat e acuzat de spălare de bani, este incertă. Portalul Anticorupție scrie că dosarul fiului ex-președintelui Petru Lucinschi adună praf la Judecătoria Chişinău. Trimis la rejudecare la sfârșitul anului 2021, pe dosar a avut loc doar o ședință, dar și aceea a fost întreruptă la solicitarea inculpatului. Următoarea ședință este planificată pentru data de 28 noiembrie, dar este tot sub semnul incertitudinii, deoarece Ion Morozan, un judecător care face parte din complet, a depus cerere de demisie, aceasta fiind aprobată de CSM.
  • 1782 de copii refugiați din Ucraina au fost înscriși în anul de studii curent în școlile și grădinițele din R. Moldova, dintre care 626 sunt preșcolari. Ziarul de Gardă scrie că cei mai mulți copii refugiați – 625 – sunt înmatriculați la ciclul primar, 505 – la nivelul gimnazial, iar 26 de adolescenți în ciclul liceal. Circa o mie dintre copii refugiați studiază în limba rusă în școli din R. Moldova.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, pe Facebook e populară știrea Europei Liberă care îl citează pe Volodimir Zelenski cu declarația că zeci de localități din sudul și sud-estul Ucrainei au fost recucerite de trupele ucrainene. E vorba, a spus Zelenski, de regiunile Harkov, Donețk, Luhansk și Herson, anexate oficial de către Rusia.
  • O altă știre populară pe Facebook-ul moldovean este cea a postului TV8 în care este prezentat portretul robot al celui mai sărac moldovean. Știrea arată că fiecare al patrulea moldovean ajunge în statistica săracilor absoluți, în această categorie intrând oameni cu venituri sub 2.000 de lei. Statistica sumbră include în cea mai mare parte bătrânii și familiile cu mulți copii.
  • Pe rețeaua Instagram sunt populare explicațiile ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, despre cum vor fi stabilite categoriile de vulnerabilitate energetică pentru acordarea compensațiilor. Printre criteriile importante de care se va ține cont vor fi veniturile și componența familiei.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG