Linkuri accesibilitate

Să nu ardă podurile, ca să se poată forma aceeași coaliție - este sfatul președintelui Dodon înainte de ședința în plen a parlamentului


Președintele Igor Dodon (foto arhivă)

Președintele Igor Dodon a declarat, după întâlnirea separată cu fracțiunea Socialiștilor și cu cea a Blocului ACUM, că socialiștii cer guvernului să-și retragă inițiativa de modificare a legii procuraturii prin angajarea răspunderii. În caz că refuză, în ședința plenară a parlamentului din această după amiază vor vota o moțiune de cenzură.

Pe de altă parte, Blocul ACUM este dispus să facă acest lucru numai dacă are promisiunea socialiștilor că tot vineri modificarea va fi dezbătută și aprobată de Parlament, a relatat președintele Dodon la o scurtă conferință de presă la Parlament.

Este vorba despre modificarea adoptată de guvern pe 6 noiembrie, prin care premierului îi revine prerogativa de a preselecta candidații la funcția de procuror general. Înainte, ministrul justiției Olesea Stamate anunțate anularea preselecției făcută de comisia de experți, coordonată de Ministerul Justiției.

Cum însă atât socialiștii cât și Blocul ACUM și-ar fi exprimat dorința de a continua majoritatea parlamentară, președintele Igor Dodon a schițat trei scenarii posibile: guvernul își retrage inițiativa, care este după aceea aprobată de Parlament; nu face acest lucru și guvernul ar putea pierde votul de încredere al parlamentului, dar coaliția ar putea continua cu un alt guvern și premier; și propunerea președintelui ca modificarea la legea procuraturii să fie trimisă înainte spre examinare la Comisia de la Veneția, pentru a stabili dacă este în concordanță cu legislația europeană - ceea ce președintele nu crede că ar fi, a lăsat el de înțeles la conferința de presă.

XS
SM
MD
LG