Linkuri accesibilitate

Saakașvili îndeamnă SUA să impună sancțiuni autorităților de la Tbilisi


Fostul preşedinte georgian Mihail Saakașvili a adresat o scrisoare deschisă către administrația președintelui SUA, Joe Biden, cu îndemnul de a condamna autoritățile de la Tbilisi și de a face presiuni asupra acestora pentru a opri ceea ce el numește derapajul antidemocratic al Georgiei. Saakașvili se află în închisoare în Georgia din luna octombrie, iar în ajun a ieșit din greva foamei pe care a ținut-o timp de 50 de zile.

În scrisoarea sa, citată de publicația americană Politico, fostul președinte numește condamnarea sa drept una motivată politic. Saakașvili susține că formațiunea de guvernământ „Visul georgian”, în ultimii ani, și-a „consolidat controlul asupra justiției, a multor instituții de presă de stat și particulare, a favorizat proliferarea corupției, a manipulat rezultatele alegerilor și a contribuit la apropierea țării de Rusia lui Putin”. Saakașvili mai spune că autoritățile actuale ale Georgiei „au stopat, practic, orice eforturi de avansare pe calea aderarea la NATO”.

Saakașvili a amintit că, în timpul mandatului său de președinte, s-a întâlnit cu Joe Biden, pe atunci vicepreședinte al SUA, și că acesta a promis să sprijine Georgia pe calea democrației. „Îndemn administrația lui Joe Biden să-și aducă contribuția în sprijinul tinerei noastre democrații, care se află în mare pericol”, scrie Saakașvili,

Între altele, fostul președinte georgian cere SUA să introducă sancțiuni autorităților de la Tbilisi care s-ar face vinovate de încălcarea drepturilor omului.

Washingtonul nu a reacționat deocamdată la scrisoarea fostului lider de la Tbilisi și până acum a reacționat cu prudență la arestarea lui Saakașvili și greva foamei pe care a ținut-o acesta, îndemnând totodată autoritățile georgiene să respecte dreptul acestuia la un proces imparțial și o justiție independentă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG