Linkuri accesibilitate

Localitatea natală a președintelui Igor Dodon ar putea semna o declarație simbolică de unire cu România


Satul Sadova
Satul Sadova

Controversa privind declaraţiile de unire semnate până acum de câteva sate moldoveneşti – se pare că opt la număr - deja începe să dea în clocot.

După ce mai multe localități din R.Moldova au semnat, simbolic, o așa-numită declarație de unire cu România, pentru a marca astfel centenarul Unirii Basarabiei cu România, președintele Igor Dodon a anunțat convocarea Consiliului Suprem de Securitate. Într-o postare pe Facebook, Dodon a calificat aceste acte simbolice, fără nicio greutate sau implicare juridică, drept „intenții de lichidare a statului Republica Moldova”. Între timp, primarul localității natale a președintelui, Sadova, a anunțat și el că ar vrea să convingă consiliul local să semneze o astfel de declarație.

Localitatea natală a președintelui Igor Dodon ar putea semna o declarație simbolică de unire cu România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct


Contextul în care primarul satului de baştină al preşedintelui Dodon a admis că s-ar putea alătura localităţilor semnatare ale declaraţiei de Unire cu România e că a fost întrebat dacă ar face-o de jurnaliştii unui post de televiziune declarat pro-unionist. Răspunsul afirmativ al edilului va apărea în această seară probabil în buletinele informative de la mai multe televiziuni moldoveneşti care, după ştirea de la acea televiziune, l-au contactat ca să se asigure că este adevărat.

L-am găsit şi noi, la telefon, pe Vladimir Susarenco:

„M-au sunat şi cei de la Pro TV, şi cei de la TV8. Luând în consideraţie că majoritatea localităţilor semnează această declaraţie, m-au întrebat care este situaţia la Sadova, la toţi le este interesant ce se petrece în satul preşedintelui. Fără a sta pe gânduri, le-am spus că sunt pentru unire. Dar chiar şi pentru un gest de acesta simbolic, trebuie mai întâi să mergem la sfat cu satul. Fiindcă un primar nu poate să vorbească în numele satului. Avem un consiliu delicat, avem 5 din 13 consilieri socialişti, sunt precis că nu o să fie pentru unire, fiindcă ştiţi poziţia preşedintelui, nu ştiu cum să-i zic, pro-rusă sau pro-uniunea vamală…”

Edilul pare hotărât să încerce să convingă localitatea că semnarea unei astfel de declaraţii în anul centenarului unirii nu ar fi un gest ieşit din comun nici măcar pentru o localitate ca Sadova, satul de baştină al unui preşedinte ca Igor Dodon, cu o populaţie şi un consiliu divizat atunci când vine vorba despre opţiuni geopolitice. Nu crede că l-ar putea supăra pe preşedinte, îl întreb:

„Da de ce să se supere? Nimeni nu mi-a luat dreptul la părere. Câte o dată noi mergem pe val – s-a dat cineva cu părerea, hai să fim şi noi eroi. Dar în cazul dat, nu e aşa. Se apropie centenarul, trebuie să menţionăm lucrul acesta, trebuie să ne pregătim. Dar eu, ca primar, nu pot spune azi - da, satul meu este pentru unire. Trebuie mai întâi să discutăm să vedem.”

În timp ce satul de baştină al preşedintelui mai ezită, controversa privind declaraţiile de unire semnate până acum de câteva sate moldoveneşti – se pare că opt la număr - deja începe să dea în clocot. Mai întâi, preşedintele Dodon a numit „antistatal” gestul, iar pentru a-l stăvili, a anunţat că adună pe această temă Consiliul Suprem de Securitate, ameninţând totodată aleşii locali cu SIS-ul şi MAI. Liberalii au sărit rapid în apărarea acestora, promiţându-le asistenţă juridică în caz că va fi nevoie. Joi seara, la o televiziune ce-i este loială, preşedintele a revenit la subiect, spunând că „unirea cu România înseamnă război civil”. Declaraţia nu a fost trecută cu vedere de comentatori, unii dintre cei mai critici la adresa lui Dodon cerându-i să nu sperie lumea şi să se preocupe de ameninţări reale, cum ar fi trupele ruse din Transnistria.

Există însă un motiv din care izbucnirea, acum, a noii controverse nu miră la Chişinău: 2018 este un an electoral – iar politicienii locali, observă analiştii, nu ezită niciodată în astfel de circumstanţe să folosească subiecte cu potenţial de polarizare a societăţii ca platformă pentru o formă expresivă de politică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG