Linkuri accesibilitate

Salariile cadrelor didactice vor crește cu 15% de la începutul anului viitor | Fermierii anunță un nou protest


Tehnica agricolă a fermierilor protestatari din Piața Marii Adunări Naționale, 27 noiembrie.
Tehnica agricolă a fermierilor protestatari din Piața Marii Adunări Naționale, 27 noiembrie.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Diez.md anunță că în Republica Moldova va fi instituită Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie. Instituția va fi responsabilă de implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, coordonarea activității interinstituționale și facilitarea cooperării autorităților administrației publice abilitate cu societatea civilă. Agenția ar urma să-și înceapă activitatea începând cu anul 2024.

Reprezentanții Ministerul Educației și Cercetării au venit miercuri, 29 noiembrie, cu o reacție la acțiunile desfășurate de membrii Federației Sindicale a Educației și Științei. Sindicaliștii au cerut majorarea salariilor cadrelor didactice și au urmărit „sensibilizarea opiniei publice asupra urgentării adoptării Legii antiviolență contra cadrelor didactice”, scrie Ziarul de Gardă. Ministerul a anunțat că, la începutul anului viitor, salariile cadrelor didactice ar urma să crească cu 15%.

Fermierii anunță pentru joi un nou protest în Piața Marii Adunări Naționale din Chisinau, informează TVR Moldova. Ei așteaptă un răspuns de la Guvern până la ora 11:00. Dacă nu le vor fi satisfăcute revendicările, protestatarii amenință că vor organiza un marș pe străzile Chișinăului. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, spune că examinează solicitarea fermierilor, însă nu promite să le dea un răspuns în termenii ceruți de aceștia.

Șoferul care în luna iulie 2023 a provocat un accident rutier pe bulevardul Decebal din capitală, soldat cu un deces și mai multe persoane rănite, a fost condamnat la 6 ani și 10 luni de închisoare. Atunci, conducătorul auto a fugit de la locul accidentului, fiind reținut peste 10 zile, transmite IPN.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook este popular un video, parte a investigației făcută de TV 8 despre așa-numitul gaz de zece lei care ar fi trebuit să ajungă în Găgăuzia și raionul Orhei. Secvența video este despre o companie turcească care ar fi trebuit să livreze acel gaz. Compania a fost fondată în iunie 2022 și înregistrată într-un apartament din Antalya, Turcia. Aceasta este specializată în comerțul sistemelor de energie solară, aparate de aer condiționat și cazane.

Printre cele mai populare postări de pe segmentul moldovean al Instagramului este o relatare a jurnaliștilor de la NewsMaker despre prima apariție a unei specii de păsări în Republica Moldova și anume a pitulicii mici siberiene. Aceasta, potrivit unei organizații pentru protecția păsărilor, a fost fotografiată în apropierea lacului Dubăsari pe 25 noiembrie, înaintea furtunii de zăpadă.

XS
SM
MD
LG