Linkuri accesibilitate

Sancțiuni după auditul adăposturilor antiaeriene din Kiev


Primarul Kievului, Vitali Klitciko, este unul dintre oficialii mustrați în urma auditului. (foto de arhivă)
Primarul Kievului, Vitali Klitciko, este unul dintre oficialii mustrați în urma auditului. (foto de arhivă)

Un audit recent al adăposturilor antiaeriene din Ucraina, în urma morții a trei persoane blocate la intrarea într-un adăpost în timpul unui raid aerian rusesc, a scos la iveală o situație „inacceptabilă”, a declarat premierul Denis Șmihal, și a dus la măsuri disciplinare pentru mulți lideri locali.

Inspecția a constatat că doar 15% din cele 4655 de adăposturi antiaeriene din Kiev erau adecvate pentru utilizare și doar 44% erau accesibile fără probleme.

Cu toate că auditul a constatat și că în întreaga țară 77% dintre adăposturi sunt adecvate pentru utilizare, situația adăposturilor este „inacceptabilă” într-un număr de districte din patru regiuni și din Kiev, a declarat Șmihal. El a spus că mai multe districte din regiunile Zaporojie, Sumi, Jitomir și Kiev, precum și orașul Kiev sunt în culpă.

În urma rezultatelor auditului, președintele Volodimir Zelenski a demis șapte șefi de districte și a mustrat mulți alți oficiali, printre care pe primarul Kievului, Vitali Kliciko; Serhi Popko, șeful administrației militare din Kiev și șefii a șase administrații locale din Kiev.

S-a speculat și că Klitschko ar urma să fie demis. Într-o declarație pentru RFE/RL, Kliciko a acceptat o anumită „responsabilitate morală” pentru incidentul din 1 iunie, dar a precizat că vina trebuie împărțită și între oficialii districtuali. Nu este imediat clar dacă primarul se va confrunta cu alte măsuri disciplinare.

Zelenski a ordonat inspectarea tuturor adăposturilor ucrainene pe 2 iunie, la o zi după ce trei persoane au fost ucise la Kiev pentru că nu au avut acces la un adăpost în timpul unui atac aerian rusesc. Două femei și o fată au fost ucise de căderea unor resturi după ce s-au grăbit să ajungă la adăpost și l-au găsit încuiat. Alte 11 persoane au fost rănite în incident.

Potrivit relatărilor martorilor oculari, cele trei persoane au murit pe stradă, în apropierea unei unități medicale din districtul Desniansk din Kiev, deoarece nu au putut ajunge la adăpost, care, potrivit unor informații, era închis.

Oleksandr Kamîșin, ministrul studiilor strategice, a fost desemnat să conducă auditul și a calificat rezultatele inspecției drept „dezamăgitoare”. În plus, Kamîșin a fost însărcinat cu toate problemele viitoare legate de adăposturile antiaeriene.

XS
SM
MD
LG