Desfășurarea concursului pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale este sub semnul întrebării după ce un membru al comisiei, care se ocupă de selecția preliminară a candidaților, s-a plâns de presiuni, iar unul dintre candidați acuză că datele sale personale au fost accesate ilegal.
„Presiune din partea unor persoane interesate…”
Unul dintre membrii comisiei care efectuează selecția preliminară a candidaților pentru postul de șef al PCCOCS, Iulian Groza, a spus că „persoane interesate” au încercat să-l intimideze și să facă presiuni asupra lui pentru a influența rezultatele selecției preliminare.
Potrivit acestuia, cineva a încercat să-l intimideze, inclusiv prin intermediul unor conturi anonime de Telegram. Groza a calificat acest lucru drept o „ingerință gravă” în procesul de preselecție a candidaților.
El a propus nu doar anularea etapei de preselecție pentru postul de șef al PCCOCS, dar și a concursului în sine. Potrivit lui Groza, incidentul viciază integritatea concursului și afectează grav credibilitatea rezultatelor selecției candidatului pentru funcția de șef al Procuraturii PCCOCS. El a mai adăugat că este dispus să fie audiat de Consiliul Superior al Procurorilor pentru a oferi mai multe detalii.
„Accesarea ilegală a datelor cu caracter personal”
La câteva ore după ce Groza a scris pe Facebook, pe canale de Telegram au apărut informații că unul dintre candidații la postul de șef al PCCOCS, Eugen Rurac, a depus o plângere la Procuratura Generală. Rurac susține că a aflat că Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) ar fi obținut acces la datele sale personale (Iulian Groza este directorul executiv al IPRE).
Rurac a spus că pe 20 ianuarie 2023, Agenția pentru Servicii Publice l-a notificat că în vara anului 2022, IPRE a avut acces la informații despre apartamentul său. El consideră acest lucru ilegal, întrucât în acea perioadă activa în Serviciul de Informații și Securitate (acum asigură interimatul la unul dintre departamentele Centrului Național Anticorupție).
Rurac a confirmat Europei Libere că a depus plângere la Procuratura Generală pe motiv că IPRE ar fi obținut acces la datele sale personale.
Tot pe 26 octombrie, IPRE a emis un comunicat de presă în care a condamnat ceea ce numesc „atacuri” asupra lui Groza. De asemenea, IPRE a raportat că a accesat din greșeală date privind bunurile imobile ale lui Rurac, în timp ce verifica candidații la funcțiile de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor.
Ce spune Consiliul Superior al Procurorilor
Consiliul Superior al Procurorilor a informat Europa Liberă că Groza este singurul membru al comisiei speciale care a informat despre presiune. Într-un comunicat de presă, membrii Consiliului Superior al Procurorilor notează că au primit mai multe cereri ce vizează procedura de selecție pentru șeful PCCOCS.
Toate aceste declarații urmează să fie analizate în ședința plenară a consiliului. Potrivit site-ului consiliului, pe 27 ianuarie va avea loc o ședință extraordinară. Din ordinea de zi a ședinței rezultă că membrii consiliului vor discuta despre repartizarea premiilor cu ocazia zilei procurorului. Nu există alte puncte pe ordinea de zi a ședinței. Potrivit unor informații pe care le deține Europa Liberă, consiliul a primit sesizări de la Iulian Groza, Eugen Rurac și Eduard Bulat.
Ministrul Justiției și membrul CSP, Sergiu Litvinenco, a declarat pe pagina sa de Facebook că concursul ar trebui suspendat sau repetat. Potrivit acestuia, credibilitatea competiției a fost subminată. Ministrul a precizat că „concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențial, adică după finalizarea exercițiului de pre-vetting.”
Concursul pentru șefia PCCOCS
Ultimul șef al PCCOCS a fost Ion Caracuian. El a câștigat concursul pentru această funcție în septembrie 2020, dar a deținut acest post din decembrie 2019, fiind desemnat de procurorul general Alexandr Stoianoglo. La o săptămână după ce a fost deschis dosarul penal împotriva lui Stoianoglo, în octombrie 2021, Caracuian a demisionat din „motive personale”.
Din octombrie 2021 și până în ianuarie 2023, Sergiu Russu a asigurat interimatul funcției, iar din 16 ianuarie 2023, Victor Furtună este șef interimar al PCCOCS.
Concursul pentru funcția de șef al PCCOCS a fost anunțat la sfârșitul anului 2022. Trei candidați aspiră la această funcție: Sergiu Rusu, Eugeniu Rurac și Andrei Mațco. Selecția preliminară a candidaților urma să fie efectuată de o comisie specială formată din cinci persoane. Pe 23 ianuarie, comisia a anunțat că a verificat dosarele candidaților și i-a admis pe toți la etapa interviului.
Potrivit legii, după interviul din comisie, candidații trebuie audiați de Consiliul Superior al Procurorilor, urmând ca numirea în fucție să fie aprobată de procurorul general sau de procurorul general interimar.