Linkuri accesibilitate

Scenarii americane pentru sfârșitul războiului din Ucraina


Vladimir Putin (stânga) și Volodimir Zelenski (colaj)
Vladimir Putin (stânga) și Volodimir Zelenski (colaj)

Cum se poate încheia războiul din Ucraina este tema dominantă în aceste zile, cu privire la conflict, în presa americană. Occidentul sprijină Ucraina, dar atunci când vine vorba despre cele mai bun căi de a rezolva această situație apar din ce în ce mai mult, diferențe.

Scenarii americane pentru sfârșitul războiului din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

Unii spun că, dacă Rusia nu iese clar înfrântă din această confruntare, atunci va ataca din nou, la un moment dat. În revista The Atlantic, Anne Applebaum scrie „nu există niciun acord internațional pe care putem conta că Putin îl va respecta. Orice încetare a focului, care să-i permită lui Vladimir Putin să aibă impresia unei victorii va provoca instabilitate, pentru că îl va încuraja să încerce din nou”.

Alții cred că o înțelegere negociată și o ieșire onorabilă pentru liderul de la Kremlin reprezintă soluția. În Foreign Policy comentatorul Stephen Walt arată că fie și înfrângeri umilitoare nu reușesc să descurajeze agresori, oferind ca exemple invazia americană în Irak, în ciuda lecțiilor războiului din Vietnam sau agresiunea lui Saddam Husein in Kuweit, în ciuda sângeroasei confruntări dintre Irak și Iran, timp de peste un deceniu.

În publicația Foreign Affairs, Samuel Charap promovează idea garantării internaționale a securității și neutralității Ucrainei, oferind drept model actul independenței Belgiei din 1830, după ce acea regiune fusese disputată de mari puteri europene.

Anumiți experți cred că premisele acestei discuții sunt false. Tot în Foreign Policy, Tatiana Stanovaya sugerează că Occidentul continuă să nu-l înțeleagă pe Putin. „El nu pricepe că pierde” – scrie ea, arătând „o înțelegere negociată cu Ucraina nu va diminua posibilitatea unei confruntări nucleare pentru că Putin privește Ucraina – și o prezintă populației Rusiei – ca o regiune pentru un conflict mai larg cu NATO și cu Occidentul”. Stanovaya adaugă că Putin se teme și de riscurile interne pentru regimul său. Analista spune că în aceste condiții dilema occidentală – fie de a întări sprijinul pentru Ucraina sau a-i face concesii lui Putin pentru că e disperat și periculos este una greșită. „Pot exista doar două ieșiri. Fie Occidentul își schimbă abordarea față de Rusia și îi ia temerile care au dus la război în serios ori regimul Putin se prăbușește și Rusia își revizuiește opțiunile strategice”.

„Oricare ar fi fost calculul strategic al lui Putin” – scriu Michael Kimmage și Maria Lipman în Foreign Affairs , „el nu poate câștiga războiul decât dacă încearcă să mobilizeze părți mari ale societății ruse în efortul implicat de război – dar nu o poate face decât dacă violează un acord tacit cu populația că va avea parte de relativă stabilitate și prosperitate dacă nu face mare zgomot împotriva regimului”.

XS
SM
MD
LG