Linkuri accesibilitate

Scenograful ucrainean Petro Bogomazov: „Dacă nu am mai avea cultura noastră, pentru ce am mai lupta?”


„Ca actori, am pornit de la înțelegerea că există un front militar, dar există și unul al culturii, al artei. Noi, de asemenea, trebuie să luptăm, la locul nostru...”, spune într-un interviu pentru Europa Liberă Moldova scenograful Teatrului Național „Ivan Franko” din Kiev, Petro Bogomazov.

Ușile Teatrului Național „Ivan Franko” din Kiev au fost închise pentru public timp de câteva luni, după ce forțele ruse au atacat Kievul, în februarie.

Petro Bogomazov: „Dacă nu am mai avea cultura noastră, pentru ce am mai lupta?”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:31 0:00

Petro Bogomazov povestește că actorii și membrii echipei au început să acționeze și pe cont propriu ca să-și ajute țara: unii s-au înrolat ori au făcut voluntariat, alții au prezentat spectacole pe front pentru militari, implicându-se și în lucrări de curățare a dărâmăturilor de după explozii.

„Iar când rușii s-au retras din regiunea Kiev, viața redevenind un pic mai calmă, când ne-am revăzut pentru prima repetiție, simțeam un fel de gol înăuntru, nu știam cum să ne regăsim inspirația pentru a continua”, spune scenograful ucrainean.

Dar și-au regăsit inspirația unul în celălalt și au reînceput să joace spectacole pe scenă în august, la jumătate de an de la începutul invaziei.

Unul dintre cele mai emoționante momente pentru artiștii de la Teatrul „Ivan Franko” din Kiev a fost când spectatorii au revenit în sală să urmărească spectacolul până la final, după ce mai bine de o oră au stat la adăpost, urmare a unei alerte cu sirene antiaeriene.

Reflectând asupra condiției actorului și culturii în general în vreme de război, scenograful Teatrului „Ivan Franko” din Kiev spune că actorii s-au simțit hotărâți să continue munca, pentru că „dacă nu am mai avea cultura noastră, pentru ce la drept vorbind am mai lupta?”

Trupa Teatrului Național „Ivan Franko” din Kiev a fost invitata de onoare a Reuniunii Teatrelor Românești, desfășurată de Chișinău între 15 și 28 septembrie, unde a prezentat pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău tragedia „Coriolanus” de William Shakespeare.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG